• De eerste soldaat/verteller bij zijn wachthuisje

  Hannie van de Veen
 • Ook stonden er verschillende vuurkorven in het veld bij de Pyramide.

  Hannie van de Veen
 • Hannie van de Veen
 • Het tentje van de laatste verteller stond onderaan de Pyramide

  Hannie van de Veen
 • Hannie van de Veen
 • Met lichtslangen was de trap naar boven uitgelicht

  Hannie van de Veen
 • Hannie van de Veen
 • Veel luisteraars en kinderen met blauwe lampjes bij de verteller

  Hannie van de Veen

Drukte rond de Pyramide

WOUDENBERG Zo druk als dit jaar heeft de organisatie van de Lichtjeswandeling, die altijd plaatsvindt op de laatste vrijdag van januari, het nog nooit gehad. Het hele parkeerterrein van restaurant de Pyramide was deze zesde keer volledig bezet met auto's. Nooit eerder kwamen er zoveel mensen, ruim 600, om het verlichte monument uit de Franse tijd te zien.

Met lantaarntjes was een wandelroute van 1,1 km uitgezet vanaf het bezoekerscentrum door het bos naar de Pyramide. Er waren veel ouders met kinderen. Zij kregen een blauw lampje of hadden een lampion of stormlantaarn bij zich. Zo kon je grote groepen bezoekers door het bos naar de Pyramide zien lopen. Na afloop kregen ze een klimdiploma.

Bezoekers konden onderweg drie vertellers ontmoeten: bij het bezoekerscentrum, in het bos en bij de Pyramide. De één vertelde hoe een jongen soldaat werd, de ander over Napoleon en Lodewijk Napoleon en de derde over het ontstaan en de geschiedenis van de Pyramide. Het was geen doorlopend verhaal, maar vormde wel een eenheid. Zowel bij de Pyramide als in het bezoekerscentrum was koffie, thee of warme chocomel verkrijgbaar. Ook draaide er een film, maar niet de bekende film over generaal Marmont.

Van tevoren vergt het evenement veel voorbereiding van de vele enthousiaste vrijwilligers, maar als er zoveel mensen komen biedt dat iedereen ook veel plezier en voldoening. De opbrengst van entree en catering was bestemd voor de instandhouding van de Pyramide van Austerlitz en de onkosten van het evenement.

Meer info: www.monumentdepyramidevanausterlitz.nl