• Er wordt aandachtig geluisterd naar het voorleesverhaal.

  Hannie van de Veen
 • Een spannend avontuur op de maan met de VR bril

  Hannie van de Veen
 • Parachuutjes knutselen

  Hannie van de Veen
 • De parachuutjes dwarrelen prachtig naar beneden

  Hannie van de Veen
 • Door het slechte weer kwamen er niet veel kinderen naar de activiteiten op 11 oktober

  Hannie van de Veen
 • Met een VR bril op naar de maan

  Hannie van de Veen

'De VR-bril was het wachten waard'

WOUDENBERG Bij de start van de 65e Kinderboekenweek hield het Cultuurhuis woensdag een middag waarop ongeveer dertig kinderen door middel van een VR-bril een reis naar de maan konden maken met de Apollo 11. Terwijl sommigen wel een uur op hun beurt moesten wachten, vermaakten ze zich met 'doe-boekjes'. Nadat hij de VR-bril had opgehad zei één van hen: ,,Het was het wachten waard."

Woensdagmiddag las Liesbeth Vredeling met behulp van het vertelkastje voor uit 'Tim op de tegels'. Er kwamen twintig kinderen tussen 3 en 7 jaar en enkele ouders naar dit voorleesfeestje in de bibliotheek. Daarna ging iedereen enthousiast aan de slag met het knutselen van parachuutjes. Het mooiste was natuurlijk toen die in de vide vanaf de eerste verdieping naar beneden gegooid mochten worden om uit te proberen hoe ze dwarrelden.

Op vrijdag waren er allerlei voorlees-, knutsel- en spelactiviteiten gepland voor kinderen van 6 tot 10 jaar, maar de regen hield waarschijnlijk veel kinderen thuis. Er kwamen er maar een paar.

Deze activiteiten sloten prima aan bij de Kinderboekenweek die van de CPNB dit jaar als thema kreeg 'Reis mee'. Met boeken en verhalen kun je immers in je fantasie overal heen reizen waar je wilt. Voor scholen stelden zij een lespakket hierover samen. Tijdens deze tien dagen in oktober zijn er in het hele land activiteiten rond het gekozen thema bij bibliotheken, scholen en boekhandels. Bij een aankoop van minimaal 10 euro aan kinderboeken krijg je tijdens de Kinderboekenweek bij elke boekhandel gratis het Kinderboekenweekgeschenk 'Haaientanden', geschreven door Anna Woltz. Voor kleuters is er het Prentenboek 'André het astronautje', gemaakt door André Kuipers en Natascha Stenvert.

Ook de christelijke kinderboekenweek was deze maand en kreeg als thema 'Op Reis'. Auteurs van deze actieboeken waren Hanneke Mostert en Hester Nijhof, Liesbet van Binsbergen en Leanne van Spronsen.