• Het plaquecontrolepilletje maakte de tanden bij iedereen akelig blauw.

    Hannie Lamberink-van de Veen
  • Verschillende scholen in Woudenberg kregen poetsvoorlichting van Tandheelkundig Centrum Nieuwoord.

    Hannie Lamberink-van de Veen

Aap ondersteunt voorlichting tandenpoetsen basisscholen

WOUDENBERG Verschillende scholen in Woudenberg kregen in april weer bezoek van de mondhygiënistes Kim Ferwerda en Margot Wempe van Tandheelkundig Centrum Nieuwoord. Op 17 april waren groep 3 van de Jan Ligthartschool en groep 3 en 8 van de Olijfboom aan de beurt voor poetsvoorlichting. Op 19 april bezocht Kim groep 3 en 8 van de Julianaschool. Margot ging tot slot op 24 april naar groep 3 van de Griftschool.

Voor groep 3 is poetsvoorlichting belangrijk omdat de meesten dan bij het wisselen hun 'echte gebit' krijgen. Kim had een aap meegenomen om het poetsen uit te leggen. Ook hoort er een liedje bij de poetsvoorlichting zodat kinderen beter kunnen onthouden hoe het moet.

Groep 8 komt al in de puberteit en dan dringt informatie op school beter door dan thuis. Voor deze groep wordt de informatie uitgebreid met termen als tanderosie, plaque, bacteriën en parodontitis. Kim waarschuwde dat je door tanderosie en ontstoken tandvlees zelfs tanden kunt kwijtraken. Ze vertelde dat de bacteriën in je mond en in tandplaque leven van suikers en daar zuur van maken waardoor je tandglazuur oplost en gaatjes ontstaan. Je kunt beter niet tandenpoetsen als je wat zuurs hebt gegeten want dan is het glazuur zacht. Een gaatje kan al snel steeds groter worden en tot het kaakbot reiken waardoor dit tot forse ontstekingen kan leiden. De kinderen wisten al wel dat er tegenwoordig in bijna al ons voedsel en drinken veel te veel suiker zit. Ze wisten ook dat je met een beugel extra goed moet poetsen om de slotjes schoon te houden en dat je het beste een tandpasta met fluoride kunt gebruiken. Ook de plaquecontrole met het blauwe pilletje kenden de kinderen. Toch veroorzaakte het veel onrust in de klas. Tot slot kreeg iedereen een tandenborstel en een tubetje tandpasta.

Voor meester Roland die nog niet zo lang op de Julianaschool is, was de poetsvoorlichting een nieuw fenomeen. Hij zou deze middag juist met de klas een ijsje gaan eten vanwege hun 4 mei betrokkenheid. Dat vooruitzicht maakte de klas erg onrustig tijdens de poetsvoorlichting.