• Koen Suyk

Aanleg glasvezel gaat door

WOUDENBERG CIF gaat vanaf het najaar glasvezel aanleggen bij 38 van de 57 adressen in het Woudenbergse buitengebied ten oosten van de Ponlijn en ten zuiden van de N224. Met een respons voor het afsluiten van een abonnement van 66,67 procent gaven de Woudenbergers aan grote behoefte te hebben aan deze faciliteit.

Joke van der Heide

Volgens Paulien Keijzer van Gebiedscoöperatie O-gen was het tot het laatst toe spannend of het door zou gaan. CIF had vooraf aangegeven dat zij alleen glasvezel zouden aanleggen, wanneer er voor 10 juli 50 procent van de 5.700 adressen in de Gelderse Vallei Midden zich hadden aangemeld voor een abonnement. In de week van 21 juni stond de teller nog op 18 procent. ,,Het werd echt even spannend. We zaten vrijdag 8 juli op 41 procent. Dit was voor ons een positief signaal dat wij het gingen halen. Met 50,8 procent hebben wij het met de hakken over de sloot gehaald", vertelt Paulien Keijzer opgelucht. Uiteindelijk druppelden nog wat meer adressen binnen en gaat het nu om 53 procent.

Paulien Keijzer vertelt dat in eerste instantie alleen glasvezel zou worden aangelegd in het Foodvalley-gebied. Daarna gaven meer gemeenten aan dat zij graag wilden deelnemen. Het gaat uiteindelijk om een groot deel van het buitengebied van Ede en Barneveld, Renswoude in zijn geheel en een gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Scherpenzeel en een stukje Veenendaal.

Ook in Woudenberg bleef de respons in eerste instantie achter. Wethouder Gijs de Kruif heeft in deze krant eind juni nog een oproep gedaan aan alle betrokkenen om deze mogelijkheid niet voorbij te laten gaan. Internet en glasvezel zijn onmisbaar bij de huidige digitale wensen en eisen van deze tijd volgens de wethouder. De Woudenbergse politiek en dan met name het CDA maakt zich hier al jaren sterk voor.