• .

40 jaar Zingen Houdt Jong: 'Gezelligheid belangrijk voor ons koor'

WOUDENBERG Het Woudenbergse seniorenkoor 'Zingen Houdt Jong werd in oktober 1977 opgericht. Dit jaar bestaat het koor veertig jaar. 'Zingen Houdt Jong' is een gemengd koor met ongeveer twintig leden, dat geregeld optreedt in zorgcentra of bij uitvoeringen in en buiten Woudenberg. Ook deed het vaak mee aan het Seniorenkorenfestival in Gorssel. Het won er vaak de eerste prijs of de eerste prijs met lof van de jury. Bijzonder waren ook een reis en optreden in Hongarije.

Hannie Lamberink-van de Veen

'Zingen Houdt Jong' is ontstaan door pianospel van Wil van Gool tijdens gymnastiekles voor ouderen. Dat leidde tot meezingen. Bij haar thuis startten de zangers een koor. Haar man Jan ondersteunde de activiteiten. Later repeteerde het koor in de sociëteit, waar iedereen kon meegenieten. De naam werd uit vele voorstellen gekozen. Na de woonkamer van famimilie Van Gool, de sociëteit en het inmiddels afgebroken Verenigingsgebouw repeteerde het koor in een zaal van sporthal Wielewaal, voordat ze in de Harmonie kwamen. Er is een goede akoestiek, plek voor de eigen piano en de mogelijkheid om samen koffie te drinken. Voorzitter Tiny Bergsma: ,,Het sociale aspect en gezelligheid zijn belangrijk voor ons koor. We besteden altijd aandacht aan verjaardagen en ziekte." Het koor valt onder de SWO.

VASTE BEGELEIDER Al vanaf de oprichting is pianiste Rieteke Roodnat de vaste begeleidster. Net als enkele leden en dirigent Theo Hoogenboom was ze actief bij 'de Lijster'. Rieteke komt uit een muzikaal gezin en kreeg pianoles. Sinds ze in Woudenberg woont, is ze hier muzikaal actief maar ook elders dirigeert of begeleidt ze koren, zoals het Ridderhofkoor in Amerongen, het Walkartkoor in Zeist en kerkdiensten in het Zonnehuis in Doorn. Rieteke was veertig jaar een constante factor, terwijl dirigenten elkaar opvolgden: Wil van Gool, Henny Lagerweij 1982, Wim Ramselaar 1990 en Jean-Pierre Gendrault 2006. Ook het ledenbestand wijzigde door ziekte of overlijden van de ouder wordende leden. Het repertoire breidde zich uit van éénstemmig naar meerstemmig en van Nederlands naar Frans, Duits, Engels en Italiaans. Tegenwoordig zingt het koor volksliedjes, liederen uit opera, operette, musical engeestelijke liederen, maar ook modernere liederen. Mozart, John Lennon, Paul McCartney, Bach, Sibelius, R.Rodgers, C. Franck, Verdi, Karsemeijer, Robert Stolz staan onder anderen op het repertoire.

HERFSTBOEKET Sinds anderhalf jaar is Theo Hoogenboom uit Amersfoort de dirigent. Hij heeft meerdere koren onder zijn hoede. Dit geldt ook voor het concert 'Muzikaal Herfstboeket' dat 1 oktober om 13.30 uur in de Kruiskerk in Amersfoort en op 5 november om 13.30 uur aan de Groene Kade 7 in Vianen gegeven wordt. 'Zingen Houdt Jong' treedt dan op met het Viaansch Mannenkoor en Harmonie Orkest Excelsior uit Vianen en het Middelpuntkoor uit Amersfoort. Ook dirigent René de Jong en pianiste Rian Monkhorst werken mee.

Elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur wordt geoefend in de Harmonie van Fidelio aan de Bosrand. Rond kerst staan kerstliederen centraal. Nieuwe leden of belangstellenden uit Woudenberg of uit de regio, zijn welkom.

Meer informatie: Tiny Bergsma, 033-2861555 of mevrouw Wintjes 0343-431472