• Archief BDUmedia

36 procent minder woninginbraken in Woudenberg

WOUDENBERG Het totaal aantal misdrijven in Woudenberg is vorig jaar met 18 procent gedaald. Opvallend daarbij is de daling van 36 procent van het aantal woninginbraken, van 85 in 2015 naar 54 in 2016.

Joke van der Heide

Over deze daling is burgemeester Titia Cnossen tevreden. ,,Het is een mooi cijfer, maar ik ben er niet trots op. Er moest echt wat gebeuren. Woudenberg was in 2015 naar verhouding van het aantal inwoners in de provincie Utrecht de gemeente waar de meeste inbraken werden gepleegd."

Door deelname aan Burgernet en Whatsapp-groepen hebben Woudenbergers volgens de burgemeester zelf bijgedragen aan deze daling. Van Burgernet zijn 1.452 inwoners lid, of te wel 11,7 procent van de Woudenbergers tegen gemiddeld in de regio 9,2 procent. In totaal zijn er nu 15 Whatsapp-groepen.

VERANTWOORDELIJKHEID Burgemeester Cnossen: ,,Steeds meer Woudenbergers nemen zelf hun verantwoordelijkheid en melden verdachte situaties bij de politie. Dat is belangrijk, want het zijn de omstanders die de inbraak vaak zien en de politie informatie kunnen geven over de daders."

Belangrijk is ook dat de inwoners makkelijk aangifte kunnen doen. Daar ziet de burgemeester een taak voor de gemeente. ,,Nu de Schans gereed is, pakken wij het project op om de politiepost op het gemeentehuis te huisvesten. Wij merkten dat het spreekuur in de Brandweerkazerne woensdagmiddag ten op zichten van aangifte doen in Leusden al een verlaging van de drempel was om aangifte te doen." De burgemeester verwacht dat met de politiepost in het gemeentehuis deze drempel nog lager wordt. De post komt naast het loket Leefomgeving. ,,De post zal niet altijd bezet zijn, maar de informatiebalie wel. Dat is belangrijk, want als je aangifte wil doen, dan is de emotie vaak heel hoog." Het aantal autokraken en vernielingen zijn beide met 29 procent ook sterk gedaald.