• Hester Wynolts

´Wensen jongeren naar raad vertalen´

WOUDENBERG Woudenberg heeft sinds 8 maart een CDA Jongerenafdeling. Het idee voor de oprichting is ontstaan na afloop van het Jongerendebat op 21 februari. ,,Wij merkten dat het heel leuk is om met elkaar met politiek bezig te zijn en naar de gemeenteraad te vertalen wat jongeren willen", vertelt Annemieke den Hartog.

Joke van der Heide

Zij heeft samen met Joost van Altena, Robert Bakker, Myrna Klaare, Dennis Klein Wolterink, Alyssa de Kruif, Daphne de Kruif en Jorrit Steenbeek de nieuwe CDA Jongerenafdeling opgericht. Een platform van jongeren met ieder zijn of haar eigen netwerk, waaruit zij wensen van jongeren willen ophalen en die via het CDA in de gemeenteraad bespreekbaar willen maken.

STEMMEN Het nieuws van de oprichting werd afgelopen week via sociale media bekend gemaakt. Iedere dag werd een groter deel van een foto van de nieuwe CDA Jongeren onthuld. Zij worden de 79e afdeling binnen de landelijke CDJA, maar hebben zich nog niet officieel geregistreerd. Hun eerste doel is om jongeren op te roepen om op 21 maart te gaan stemmen.

,,Wij willen hen bewust maken hoe belangrijk het is om te stemmen en hoe wij als jongeren van toegevoegde waarde kunnen zijn bij de politieke besluitvorming", legt Jorrit Steenbeek uit. Samen met Annemieke den Hartog en Dennis Klein Wolterink staat hij ook op de verkiezingslijst van het CDA voor de huidige gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast zit Dennis in het bestuur, Jorrit in de schaduwfractie en Annemieke in het campagneteam.

In het CDA-verkiezingsprogramma hebben zij aandacht gevraagd voor het realiseren van meer en ander type woningen voor jongeren als bijvoorbeeld Tiny Houses. Zij geven aan dat het aanbod van betaalbare woningen voor jongeren te klein is en de wachttijd te lang. Jorrit ziet als oplossing om Woudenbergse jongeren voorrang te geven bij het zoeken van woonruimte, want wat zij allemaal zeker weten, is dat zij in Woudenberg willen blijven wonen.

TERRASSEN POORTPLEIN ,,Het is een superleuk dorp en via mijn deelname aan de CDA Jongeren wil ik mijn steentje bijdragen om het nog te verbeteren", vertelt Alyssa de Kruif. Anderen voegen toe dat het gemoedelijke, het ons kent ons en het dorpsgevoel hen aanspreekt. Ook worden de goede voorzieningen genoemd als het Henschotermeer en de vele sportverenigingen.

De recreatieve voorzieningen kunnen veel beter. ,,Het Poortplein is een mooi plein maar het mist een stukje gezelligheid met al die leegstaande panden. Met leuke terrassen zou de uitstraling veel beter zijn. Daar is ook vraag naar. Op een mooi zomerdag komen er veel mensen ook van buitenaf alleen al langs voor de ijssalon", vertelt Myrna Klaare. Positief zijn zij ook over de mogelijkheid voor een rechtstreekse busverbinding naar de Uithof. Meer informatie vind is te vinden op Facebook CDJA Woudenberg.