• Johannes, Annegreet en Roos

    Hannie Lamberink
  • Voor het paadje waar alles gebeurde

    Hannie Lamberink

´We zijn trots op haar heldendaad´

WOUDENBERG ,,Annegreet heeft het leven gered van deze vrouw. Ik ben trots op haar en haar heldendaad.´´

Zondagavond 5 juni vond er een bijzonder ongeval plaats op het voetpaadje tussen de Maarsbergseweg en de Prangelaar: een vrouw werd onwel, viel van haar fiets en kwam in het water van het naast het paadje gelegen slootje terecht. Hulpdiensten, waaronder een waterongevallenvoertuig met brandweerduikers uit Amersfoort en een ambulance, werden rond 19.30 uur gealarmeerd. Eerst werd gemeld dat het slachtoffer een man was. De precieze toedracht van het ongeval is niet meer te achterhalen. Wel duidelijk is dat een aanwezige in de tuin van de pastorie van ds.Messemaker een gil en een plons hoorde.

Er zou die avond na de kerkdienst om 20.00 uur een Sing Out beginnen en jongelui waaronder Annegreet Messemaker, haar zusje Roos, Johannes Prins waren er al. Johannes zag op het paadje een vrouw en een fiets liggen en waarschuwde de anderen. Die kwamen snel mee, maar de vrouw zagen ze niet meer. Ze ontdekten haar in de sloot met haar gezicht naar beneden. Kennelijk was ze van het pad afgerold en in de sloot gegleden. Ze was bewusteloos.

Ds.Messemaker: ,,Annegreet heeft zich geen moment bedacht en is direct de sloot in gesprongen. Door het hoofd van de vrouw boven water te houden tot er hulp kwam heeft ze haar leven gered! Ik ben trots op haar en op haar heldendaad!"

Annegreet (21 jaar): ,,Doordat de vrouw geen tekenen van leven vertoonde, wist ik niet of ze dood of levend was, maar ik ben er maar vanuit gegaan dat dit het beste was wat ik doen kon. Het was zwaar, want de sloot is vol brandnetels en modder. Johannes belde ondertussen 112 en Roos is thuis handdoeken en water gaan halen zodat we het gezicht van de vrouw schoon konden vegen. Ik heb de hele tijd gebeden! Na een aantal minuten merkten we door wat geluid dat ze nog leefde. Ik kreeg hulp van een andere jongen die ook in de sloot kwam om haar omhoog te houden. Het lukte niet om haar los te krijgen en op de kant te krijgen. Dat deed uiteindelijk de brandweer die binnen 10 minuten ter plaatse was. Ze hebben een zwaar hek kapot geknipt om ons snel te bereiken."

Ook Roos (15 jaar) had het allemaal erg spannend gevonden: ,,Ik dacht echt dat de vrouw al overleden was en vond het knap dat ze haar toch vast bleef houden!"

De ambulancebroeders namen de zorg voor de vrouw over toen ze op de kant gebracht was en met spoed werd ze naar het ziekenhuis vervoerd. De duikers waren niet meer nodig. Voor Annegreet, Roos en Johannes was het frustrerend dat ze na deze traumatische ervaring niets meer hoorden over de ernst van het letsel. Het verwerken kost tijd. Ze zijn blij dat de Sing Out (na een douche en droge kleren) gewoon doorging, waardoor ze er met anderen over konden praten, konden danken, huilen, bidden, ook voor het slachtoffer, en alle emoties van zich af konden zingen: ,,Je voelt je heel machteloos bij zo'n voorval, maar vooral als de ambulance wegrijdt blijf je met vragen achter. We zijn er van overtuigd dat God ons heeft gebruikt om het leven van deze vrouw te redden. Daar zijn we dankbaar voor! We hebben echt een wonder meegemaakt!"

UPDATE De vrouw is uit het ziekenhuis ontslagen en heeft geen letsel aan het ongeval overgehouden. Haar longen waren schoon. De burgemeester is bij de familie Messemaker langsgeweest en heeft de drie redders uitgenodigd.