´Wat helpt tegen eenzaamheid?´

WOUDENBERG ´Vind je eenzaamheid een probleem? Wat helpt volgens jou tegen eenzaamheid?´ Deze en andere vragen stelden leden van de Woudenbergse Coalitie Erbij afgelopen zaterdag in de plaatselijke Albert Heijn. Ze vroegen passanten naar hun ervaringen met eenzaamheid of het gevoel er niet bij te horen. Zij sloten daarmee aan bij de winteractie van de landelijke Coalitie Erbij. Bij die landelijke actie probeert men -door met mensen in gesprek te gaan- antwoord te vinden op de vraag of en hoe mensen eenzaamheid ervaren en wat ze daar aan doen. Ook konden vragenlijsten ingevuld worden en was er informatie te krijgen.

Overal in het land werden dezelfde vragen gesteld, zoals: 'Wat staat er op jouw to-dolijst tegen eenzaamheid?'. Naar aanleiding van deze gesprekken hoopt de Coalitie Erbij een algemene to-do-lijst op te kunnen stellen.

PLAATSELIJKE VRAGEN De Woudenbergse Coalitie Erbij, waarin verschillende organisaties zoals Buurtzorg, Centraalzorg, Beweging 3.0, Jeugd-Punt, Rode Kruis, Stichting Welzijn Ouderen, het Platform van kerken en de gemeente participeren, heeft er nog vragen over de plaatselijke situatie aan toegevoegd: 'Heeft u wel eens gehoord van de Coalitie Erbij Woudenberg?','Heeft u wel eens gehoord van Samen Op Zondag?', 'Weet u wat de Coalitie doet?'

Afgevaardigden van de betrokken organisaties bemanden om de beurt de kraam. De Coalitie Erbij Woudenberg is benieuwd naar de lokale situatie en hoopt daar vervolgens met activiteiten op in te kunnen spelen.

SAMEN OP ZONDAG Nu al blijkt 'Samen Op Zondag' een succesvolle activiteit om eenzaamheid op zondag te bestrijden, maar ook in de 'Week tegen de Eenzaamheid' willen zij naar aanleding van de door deze actie verkregen informatie ´toepasselijke activiteiten´ organiseren.

Om de gesprekken plezieriger en gemakkelijker te maken, werd er bij de kraam in de supermarkt koffie en wat lekkers uitgedeeld.

Annie Bos van Buurtzorg: ,,We horen heel persoonlijke verhalen van mensen, maar krijgen ook veel tips over wat je tegen eenzaamheid kunt doen. Op de opgeplakte briefjes staat bijvoorbeeld wandelen, in de natuur zijn, bezig blijven, bij anderen op bezoek gaan, iemand uitnodigen om samen iets te ondernemen, kaartjes sturen, enz."

André van der Veen van Centraalzorg: ,,We ontdekken in de gesprekken dat veel mensen nog altijd hun heil verwachten van instanties. Ze denken dat die wel voor hen zullen zorgen. Er zijn maar weinig mensen die zich realiseren dat ze zelf initiatief moeten nemen en in hun eigen kring moeten rondkijken."

Gré Werkhoven: ,,Ik organiseer kookcursussen voor mannen of voor alleenstaanden en heb wel mensen een tip kunnen geven. Soms is de problematiek ingewikkelder en is iemand niet gemakkelijk te helpen. Niet iedereen wordt vrolijk van groepsactiviteiten, ook al is er wel sprake van eenzaamheid."

Het was niet alleen interessant om te horen hoe mensen met hun eigen eenzaamheid omgaan, maar ook om te horen wat men doet voor anderen die eenzaam zijn.

Jeanine Schaling: ,,Mensen kunnen zich ook altijd bij ons aanmelden om te helpen, bijvoorbeeld bij Samen Op Zondag. Zo ga je je eigen eenzaamheid tegen en help je ook anderen. Vrijwilligers zijn altijd welkom.´´

Aanmelden kan via de website www.coalitieerbijwoudenberg.nl