• Joke van der Heide
  • Joke van der Heide

´Snel internet is onmisbaar´

WOUBENBERG Wanneer minimaal 50 procent van de inwoners en/of bedrijven uit het buitengebied van de Gelderse Vallei Midden zich voor 10 juli aanmeldt, gaat CIF dit najaar glasvezel aanleggen. De teller stond afgelopen week nog op 18 procent. Nog 32 procent te gaan.

 

Joke van der Heide

In totaal hebben ongeveer 5.900 adressen een aanbod ontvangen voor aansluiting op dit netwerk van de toekomst. Het gaat om inwoners en bedrijven van het buitengebied van de gemeente Renswoude, Barneveld en Ede plus een gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Scherpenzeel en een klein stuk Veenendaal.

 

EINDSPRINT De respons lijkt nog erg laag. CIF geeft echter op basis van ervaring aan dat de eindsprint pas in de laatste weken wordt ingezet. Of dat ook in de Gelderse Vallei Midden het geval is, moet op 10 juli blijken. Dan maakt CIF de balans op. In de afgelopen weken hebben buurtambassadeurs hun buren geprobeerd enthousiast te maken om mee te doen. Samen met de Gebiedscoöperatie O-gen hebben zij onder andere inloopavonden gehouden. Daarnaast is er sinds eind april een campagne 'Glasvezel buitenaf' gestart.

 

GEMISTE KANS Voor Woudenberg gaat het om de inwoners en bedrijven in het buitengebied ten oosten van de Ponlijn en ten zuiden van de N224. Wethouder Gijs de Kruif wil aan hen de volgende oproep doen. ,,De Gemeente Woudenberg investeert graag in een duurzame toekomst. Zo worden de komende tijd 2.000 duurzame lantaarnpalen geplaatst, is het centrum vernieuwd en werken we samen met grotere gemeenten om onze ICT infrastructuur te versterken. Investeren in de toekomst betekent ook dat we aansluiten bij de huidige digitale wensen en eisen van deze tijd. Een goede en snelle internetverbinding via glasvezel voor al onze inwoners in binnen- en buitengebied is hierbij onmisbaar. Denk aan bedrijfsmatige informatie-uitwisseling, communicatie rond de persoonlijke situatie, het makkelijke contact met familieleden in het buitenland of de opleiding van de kinderen die tegenwoordig voor een belangrijk deel via internet verloopt. Daarom wil ik graag alle bewoners in het buitengebied van Woudenberg die eerder bericht hebben ontvangen, oproepen zich aan te sluiten bij dit belangrijke initiatief. Zie het als een gemiste kans als we deze mogelijkheid om glasvezel aan te leggen aan ons voorbij laten gaan."

 

LATER MEEDOEN KOST MEER Het aanbod bestaat uit een abonnement bij een van de zes dienstaanbieders:  Caiway, Fiber, Kliksafe, Solcon, WeServe of CBizz. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de inwoners een vastrechtvergoeding aan CIF. Zij kunnen kiezen tussen een eenmalige afkoop van 1.600 euro of een maandelijks bedrag van 12,50 euro.

De adressen waar voor 10 juli een abonnement wordt afgesloten, zullen bij een succesvolle glasvezelcampagne worden aangesloten op glasvezel. Inwoners en bedrijven die later besluiten gebruik te maken van het aanbod betalen minimaal 995 euro extra. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de werkelijke kosten.