• Ook tijdens de OAR tekent Amir Fa.

  Gerwout Lamberink
 • Amir Fa.

  Gerwout Lamberink
 • Kleurige werkstukken bij Carel Wiggerman thuis.

  Gerwout Lamberink
 • Aad Gordijn en Pieter de Kruif bedanken na de opening Carel Wiggerman

  Gerwout Lamberink
 • In het atelier van Jopie Hacquebord.

  Gerwout Lamberink
 • Pieter de Kruif en Carel Wiggerman onthullen het kunstwerk van de Accent leerlingen.

  Gerwout Lamberink
 • Het atelier van Jopie Hacquebord.

  Gerwout Lamberink

´Schrijven zonder woorden´ tijdens goed bezochte Open Atelier Route

WOUDEBERG Wethouder Pieter de Kruif opende de overzichtstentoonstelling van de 19e Open Atelier Route op 21 en 22 april in Citroëngarage de Poort. Net als vorig jaar in Leusden blijkt een autoshowroom zeer geschikt voor een expositie. Bij de OAR stellen kunstenaars uit Woudenberg en Leusden hun atelier open voor publiek. Pieter vond dat kunst in beide plaatsen een belangrijke plaats inneemt en hoopte dat er veel te genieten zou zijn.

Hannie Lamberink-van de Veen

SKYLINE Aad Gordijn stelde de projectgroep die de OAR organiseert voor: Ad Oostveen, Evelien Kooloos, Gerard Hilderink, hijzelf en Peter van Schaik. Peter neemt de plaats in van Carel Wiggerman, die om persoonlijke redenen na ruim 10 jaar een stapje terug doet maar wel betrokken blijft. Carel werd nu officieel bedankt voor al zijn werkzaamheden. Er werden ook 2 werkstukken onthuld: enkele mantelzorgers hadden een workshop onder leiding van Evelien Kooloos gevolgd en de leerlingen van Accent die deze avond voor de catering zorgden hadden een schilderij van een skyline gemaakt voor de lerarenkamer op school.

Bij de overzichtstentoonstelling was van elk van de 52 kunstenaars één werkstuk te zien. Zo konden de honderden bezoekers een keus maken wiens atelier ze wilden bezoeken. Sommige kunstenaars exposeerden samen op één locatie. Bij elk atelier kon een bon ingevuld worden voor een verloting waarmee een kunstwerk gewonnen kon worden.

GEEN BOODSCHAPPEN De vertrekkende Carel Wiggerman tekent al van jongs af aan maar zijn werk werd steeds professioneler, kleurrijker en abstracter sinds hij in 1992 cursussen ging volgen, onder andere met Evelien Kooloos, en lid werd van de Vrije Kwasten in Leusden. Ook ging hij toen brons gieten, boetseren en beeldhouwen. Bij hem thuis pronkten tijdens de OAR schilerijen in acrylverf, aquarel, houtskool, olie en pastelkrijt en bronzen en stenen beelden. ,,Ik hoef geen boodschappen over te brengen want die haal je in de winkel. Ik werk voor mijn plezier en maak wat ik mooi vind. Dan hoop ik dat anderen het ook mooi vinden."

HONDERD TRAPTREDEN Van alle deelnemers had Jopie Hacquebord de meest bijzondere locatie: haar atelier is sinds 2001 gevestigd bovenin de toren van de coöperatie aan de Parallelweg. Bezoekers moeten 100 traptreden op om er te komen. Ze toonde realistische etsen, schilderijen, aquarellen en tekenwerk. Schilderen en tekenen zonder vooropgezet plan en het contact met bezoekers vindt ze stimulerend.

IETS OVERBRENGEN De uit Iran afkomstige Amir Fa liet minutieus schilder- en tekenwerk zien op een locatie aan de Ekris. Hij kreeg al op zijn 11e les en begon met olieverf. Tegenwoordig tekent hij meer. Vaak combineert hij acrylverf, aquarel en potlood. Na zijn diensttijd vertrok hij uit Iran en ging naar Roemenië. Met zijn technische achtergrond pakte hij allerlei activiteiten aan, van toneelschrijven tot sneltekenen, en werd zo erg veelzijdig. In 1993 kwam hij in Nederland en sinds 2013 tekent en schildert hij weer. Via Facebookgroepen krijgt hij opdrachten en contacten. Hij tekent vooral vanuit zijn hart: ,,Ik wil iets overbrengen met mijn tekeningen. Het is schrijven zonder woorden."

Meer informatie is te vinden via: www.atelierrouteleusdenwoudenberg.nl