• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

´Ons motto: Eerst buurten, dan zorgen´

WOUDENBERG Het was groot feest op donderdag 26 januari bij Buurtzorg Nederland, dat tien jaar bestond, én bij Buurtzorg Woudenberg, dat haar vijfjarig bestaan vierde. In de Voorhof kwamen cliënten met hun mantelzorgers, genodigden en medewerkers bij elkaar om dit te vieren.

Hannie Lamberink

De middag begon om 15.00 uur met koffie en een Hema tompouce met het logo van Buurtzorg er op. Bart Blankman, verpleegkundige bij team Oost, vertelde wat er op het programma stond en hoe Buurtzorg in 2007 met 1 team begonnen was in Almelo: ,,Jos de Blok en zijn vrouw Gonnie Kronenberg bedachten aan hun keukentafel dat de zorg persoonlijker en directer georganiseerd moest worden dan bij de grote organisaties met veel tussenlagen het geval was."

PERSOONLIJK Kenmerkend voor Buurtzorg zijn de korte lijnen waardoor de zorg van Buurtzorg heel persoonlijk is. De 900 teams die er nu in heel Nederland zijn functioneren zelfstandig. Ze indiceren zelf en regelen vervolgens zelf de zorg die nodig is. Dat is laagdrempelig. Daarbij zijn ze 24 uur per dag bereikbaar en is er goede samenwerking met huisartsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Elke cliënt krijgt een eigen aanspreekpunt. Zij hebben veel contact met de cliënt en kunnen snel in actie komen als dat nodig is.

Sinds 2016 draaien er in Woudenberg 2 teams om alle aanvragen aan te kunnen. Daarnaast zijn er ook nog andere zorgaanbieders actief in Woudenberg.

MOND-TOT-MOND Annie Bos van Buurtzorg team Oost: ,,Deze manier van zorg bieden bevalt veel mensen goed. Ze zijn erg tevreden. Ons motto is 'eerst buurten, dan zorgen'. Door mond-tot-mond reclame komen er daardoor steeds meer aanvragen binnen. Op deze manier kunnen mensen met onze zorg en hun eigen netwerk van buren en familie langer thuis blijven wonen. Wel hebben we te maken met verantwoording aan de zorgverzekeraars. Het zorgplan moet overeenkomen met de zorg die geleverd wordt. Niet alles mag."

SCHILDERIJ Na de koffie met gebak was de bingo aan de beurt. Winkeliers uit Woudenberg hadden hiervoor prijzen ter beschikking gesteld. Er was veel animo om deel te nemen. De heer Vegter bood de beide Woudenbergse Buurtzorgteams een zelf gemaakt schilderij aan als blijk van waardering. Later op de middag bezochten ook wethouder de Kruif, huisartsen en andere disciplines het feest. Tevens werd er een film over Buurtzorg gedraaid. Tot slot was er een goed verzorgd buffet voor alle aanwezigen.

ZELFSTANDIG Magda Steenbeek van Buurtzorg team West: ,,Alle teams mochten zelfstandig activiteiten rond het jubileum organiseren met het beschikbaar gestelde budget. Wel moest er iets educatiefs in het programma zitten en wat PR voor de organisatie. Wij hebben daarom gekozen voor de bingo, de film en het lopend buffet. Daarnaast hebben alle cliënten en medewerkers in december een mooi boek gekregen met gedichten, verhalen en foto's over Buurtzorg."