• Imker Desiree Holtkamp houdt veertien bijenvolken van elk 80.000 bijen.

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

´Minder bijen en insecten´

WOUDENBERG Elk jaar houdt de Nederlandse Bijenhouders Vereniging de Open Imkerijdagen. Dit jaar konden belangstellenden voor de negende keer, op 14 en 15 juli, een kijkje nemen bij één van de ruim tweehonderd deelnemende imkers. In Woudenberg deed imkerij 't Kloosterhofje aan de Ekris 72 mee.

Sinds 2017 is imker Desiree Holtkamp na een cursus bijen houden hier actief met veertien bijenvolken van elk 80.000 bijen. Ze vertelt: ,,Bijen zijn erg belangrijk voor de mensheid. Ze bestuiven bloemen en planten waarvan wij de vruchten gebruiken als voedsel. Zonder bijen hebben we binnen drie maanden geen voedsel meer en ontstaan er woestijnen.

Bijen, ook de wilde bijen en de solitair levende soorten, hebben het tegenwoordig zwaar door een gebrek aan bloemen, door het gebruik van chemische insecticiden in de landbouw en doordat grote gebieden gecultiveerd zijn. Er zijn nu al veel minder bijen en insecten dan vroeger. Het gaat mij niet om de honing, maar om de gezondheid van de bijen. Pas als het goed met hen gaat, gebruik ik hun honing.

Op ons Natuurschoonwet-landgoed willen we de omstandigheden voor de bijen zo gunstig mogelijk maken door onze biologische manier van onderhoud en door het ontwikkelen van natuurschoon. Zo nemen we niet alleen, maar geven ook terug aan de natuur. Niet alleen onze bijenvolken met inheemse zwarte bijen profiteren van de aangeplante drachtplanten, zoals rode klaver, maar ook de wilde bijen."

Bezoekers konden, gekleed in de verplichte veiligheidskleding, een kijkje nemen op het veld waar Desiree haar kasten heeft staan. Daar liet ze de honingraten in de kasten zien en vertelde ze van alles over bijen, darren, werksters en koninginnen. Samen met collega-imkers die langs kwamen werden de raten vakkundig bestudeerd.