• Uitleg over wasraten maken

  Gerwout Lamberink
 • Om in de kast te mogen kijken moest het publiek imkerpakken aandoen

  Gerwout Lamberink
 • Gerwout Lamberink
 • uitleg over bijen houden

  Gerwout Lamberink
 • waskaarsen rollen

  Gerwout Lamberink
 • Korven vlechten

  Gerwout Lamberink
 • Na het slingeren konden de potjes met honing gevuld worden

  Gerwout Lamberink
 • Gerwout Lamberink
 • imker Nico Teseling

  Gerwout Lamberink
 • Gerwout Lamberink

´Mensen kunnen bijen helpen´

WOUDENBERG Bij zijn woning aan de Paradijsweg organiseerde imker Nico Teseling een open huis vanwege de imkerijdagen die 8 en 9 juli in het hele land plaatsvonden om mensen kennis te laten maken met het houden van bijen.

Teseling: ,,Bijen zorgen voor honing en zijn belangrijk omdat ze bloemen bestuiven. Pas na bestuiving kunnen planten vruchten en zaden produceren die voor mensen en dieren als voedsel dienen. De laatste jaren is er veel bijensterfte door ziektes, parasieten zoals de varroamijt en insectenbestrijdingsmiddelen zoals neonicotinoïden, waarvan een beetje al giftig is voor bijen. Voor wilde bijen speelt ook voedselgebrek door intensieve landbouw, verstedelijking en de vermindering van het aantal bloemen een rol. Zij kunnen minder ver vliegen dan honingbijen en hebben bloemen in hun omgeving nodig´´.

INHEEMSE BLOEMEN ,,Mensen kunnen bijen helpen door verschillende soorten inheemse bloemen in hun tuin te planten en ´bijenhotels´ op te hangen´´, vertelt Teseling. ,,Ook milieuvriendelijke bestrijding van andere insecten helpt. Daarbij horen geen middelen met imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid erin, want die bevatten neonicotinoïden."

NECTAR HALEN Nederland telt 7.000 imkers. In de provincie Utrecht deden vijftien imkers mee. Nico is lid van de imkerverenigingen in Amersfoort en in Woudenberg. Elf jaar geleden hielden imkers in de regio de eerste open dag om mensen te interesseren voor het imker zijn. Dat is uitgegroeid tot de Landelijke Open Imkerijdagen. Er is steeds meer belangstelling om imker te worden, ook onder vrouwen. Nico begon dertig jaar geleden met één kastje. Hij leidt bij imkersvereniging Eemkwartier als docent elk jaar twaalf imkers op: ,,Doordat er meer imkers en dus meer bijenvolken komen, wordt duidelijk dat er te weinig biodiversiteit is. Er moeten aaneengesloten gebieden met bloemen en bomen komen waar bijen nectar kunnen halen."

Ruim honderd mensen bezochten bij Nico de open dag: ,,Er helpen wel negen vrijwilligers. Mensen kunnen waskaarsen rollen, honing proeven en toekijken bij het maken van raten, korven vlechten, was persen en honing slingeren.

Om in de bijenkasten te kijken krijgen mensen een imkerpak aan tegen steken. Zelf word ik nauwelijks gestoken, omdat ik door mijn ervaring rust uitstraal en de bijen goed ken. Als je gestrest bent of als er onweer dreigt, steken ze eerder."

In Woudenberg opereert sinds kort de stichting Bijen Zonder Zorgen. Zij ondersteunt imkers die getroffen worden door vandalisme of bijensterfte en verkoopt bijenbloemzaad. www.BijenZonderZorgen.nl.