• v.l.n.r. Frans van der Schot, José van Beeck, Gerald ter Wolde en Gijs de Kruif

    Hannie Lamberink

´Mens, markt en milieu verbinden´

WOUDENBERG Net als in Doorn, Driebergen en Leusden start ook in Woudenberg binnenkort een Repaircafé. Stichting Duurzaam Woudenberg nam hiertoe samen met de gemeente Woudenberg het initiatief. Wethouder Gijs de Kruif opent het Repaircafé op 20 januari in het leescafé van het centraal gelegen Cultuurhuis.

Hannie Lamberink

Bij een Repaircafé repareren deskundige vrijwilligers gratis de spullen die mensen van thuis meebrengen, om zo geld te besparen en de hoeveelheid weggegooide spullen te beperken. Door spullen weg te gooien, gaan grondstoffen verloren en is er meer afval en CO2-uitstoot. Een ander doel is de sociale cohesie te versterken. Veel gebruiksvoorwerpen zijn na een eenvoudige reparatie weer bruikbaar, maar niet iedereen kan ze repareren. Die kennis dreigt verloren te gaan. In het Repaircafé leren mensen dat zelf repareren leuk en gemakkelijk is. Door anders naar spullen te kijken, kan een mentaliteitsverandering ontstaan. Daarnaast heeft een Repaircafé ook een sociale functie en heet het niet voor niets een café: er is ruimte voor ontmoeting.

VRIJWILLIGE BIJDRAGE Het Serviceteam van Reinaerde onder leiding van. Marlies Miltenburg schenkt koffie en thee en AH trakteert bij de opening op lekkers. Namens het Cultuurhuis is coördinator Ina Muller actief. Ook anderen zijn erbij betrokken. De werkgroep, bestaande uit José van Beeck, namens de gemeente, Gerald ten Wolde en Frans van der Schot namens Stichting Duurzaam Woudenberg, legt uit: ,,In het Repaircafé kan men een dagdeel per maand terecht voor kleine reparaties aan houten voorwerpen of kleine meubelen, kleding, speelgoed en apparatuur, zoals een cd-speler of broodrooster. Er is een naaister aanwezig en er zijn een paar klussers met hun eigen gereedschap. Voor grotere klussen aan huis kan men beter hulp van de SWO-klussendienst inroepen. De reparatie is gratis, maar er staat een pot voor een vrijwillige bijdrage. We overleggen elk kwartaal met de gemeente. José is de overkoepelende contactpersoon."

Wethouder Gijs de Kruif: ,,In 2014 ontstond het plan om een duurzame gemeente te worden. We willen mens, markt en milieu met elkaar verbinden. Dit is een mooie kans daarvoor, die we graag subsidiëren."

LANDELIJKE STICHTING Journalist Martine Postma bedacht in 2009 het eerste Repaircafé in Amsterdam en richtte daarna een landelijke stichting op die tegenwoordig 300 lokale initiatieven ondersteunt met informatie, posters en flyers. Ook het Woudenbergse Repaircafé is hierbij aangesloten.

Het Repaircafé concurreert niet met professionals, zoals een kleermaker, omdat de bezoekers van het Repaircafé hun spullen anders weggegooid zouden hebben. Ze kunnen leren dat reparatie mogelijk is en zullen daardoor wellicht eerder een beroep doen op een professional dan voorheen. Ze zullen ook minder snel nieuw kopen, iets waar fabrikanten juist op uit zijn. Fabrikanten worden zo gestimuleerd tot de productie van spullen die gerepareerd kunnen worden. Het Repaircafé doet geen klusjes die ook door bedrijven gedaan kunnen worden, maar doet juist wat zij niet bieden.

Het Repaircafé, elke 3e vrijdag van de maand van 14-16 uur in het Cultuurhuis, nodigt iedereen, die dat leuk vindt en ergens handig in is, uit om reparateur te worden.