• v.l.n.r. Alexandra,Sofie en Angela

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • het uiteindelijke werkstuk

  Kees Hoeven
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • workshop rappen o.l.v. Okwaro

  Gerwout Lamberink
 • Gerwout Lamberink
 • workshop dichten o.l.v. Kees Hoeven en Caroline Nelissen

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • workshop dichten bij boekhandel van Lunteren

  Hannie Lamberink-van de Veen

´Meestal schrijf ik over wat ik mooi vind´

WOUDENBERG Sofie Rubio van Gerner was de winnares van de poëziewedstrijd op de Woudenbergse basisscholen tijdens de poëzieweek.

Hannie Lamberink-van de Veen

Zij mocht samen met haar tweelingzusje Alexandra en kunstenares Angela van Iersel haar gedicht verfraaien in het schilderatelier in het Cultuurhuis. Ook kregen beide meisjes een boek uit handen van de organisatoren van de poëzieweek, Kees Hoeven en jongerenwerker Reinier van Santen.

Het gedicht van Sofie: Als ik kijk naar het heelal/ lijkt het net alsof ik val/ naar dan helemaal omhoog/ langs de regenboog/ ik adem tog/hoe kan ik dat nog?/ ik kom terecht op de maan/ maar ik kan niet meer staan/ want ik zweef/ alsof ik mijn lichaam aan het heelal gaf/ en dan zie ik de aarde/ die is voor ons van grootte waarde/ daarnaast alle andere planeten/ ik ben alleen de namen vergeten."

 

AFGEBLAZEN De Poëzieweek die van 25 tot en met 31 januari in Nederland gehouden werd, telde dankzij jongerenopbouwwerker Reinier van Santen, Kees Hoeven en Caroline Nelissen ook in Woudenberg verschillende activiteiten onder het motto 'Dichters mèt elkaar'. De belangstelling daarvoor viel echter wat tegen.

Na het uitdelen van de lespakketten op alle basisscholen bleek daar niet veel mee gedaan te zijn: er waren nauwelijks kinderen uit groep 7 en 8 die een gedicht inleverden. De activiteit op maandagmiddag om onder leiding van Angela van Iersel daarbij te schilderen werd daarom afgeblazen. Kees en Reinier: ,,Waarschijnlijk hadden we hier meer tijd voor uit moeten trekken en was het voor de scholen nu niet haalbaar om er mee aan de gang te gaan. Volgend jaar hopen we dat beter aan te pakken."

LEUKE VERRASSING Hoewel de kwantiteit van de reacties tegenviel, was de kwaliteit een leuke verrassing: winnares Sofie Rubio van Gerner, leerling uit groep 7 van de Julianaschool, bleek een talent in de dop. Zij schrijft graag gedichten en heeft zelfs al een paar romans op haar naam staan. Haar uit Spanje afkomstige vader vertelt: ,,Sofie leest veel en graag. Het lijkt er op dat ze daarom zo goed schrijft. Daar wil ze later haar beroep van maken. Haar tweelingzusje Alexandra tekent meer en illustreert meestal Sofie's schrijfwerk."

Sofie vertelt dat de uitgedeelde flyer haar stimuleerde om dit gedicht te schrijven: ,,Meestal schrijf ik over wat ik droom of over iets wat ik mooi vindt, zoals het heelal." Zowel Alexandra als Sofie ontvingen van Reinier van Santen een boek.

ELFJES VAN ELF WOORDEN Prijzen verzamelde Kees Hoeven door in winkels 'elfjes' uit te delen die hij ter plekke bedacht. Ook wethouder Pieter de Kruif bedacht voor de poëzieweek een elfje: ,,Poëzie, Wees vrij, Schrijf je emoties, Creëer wat je denkt, Gedichten!"

Op donderdag gingen zes mensen tijdens een workshop rond de grote tafel in het Cultuurhuis aan de slag met het schrijven van elfjes, korte gedichtjes van elf woorden, onder leiding van Kees Hoeven en Caroline Nelissen.

Als dichtvorm zijn elfjes ontstaan in de V.S. maar in 1987 kwam deze dichtvorm ook naar Nederland. Elfjes zijn geschikt om mensen kennis te laten maken met het schrijven van poëzie.

Het gedicht van Sofie en één van Kees werden bij de workshop als inleiding gebruikt. Het doel was om creatief te spelen met taal. Daarvoor zijn kleine gedichten de gemakkelijkste vorm. Als docent had Kees gemerkt dat mensen in een gedicht goed hun emoties kwijt kunnen. Leeftijd maakt daarbij niet uit, alleen hebben ouderen die emoties meer doorleefd.

Rappen is ook een vorm van dichten. Vrijdagavond kwam rapper Okwaro uit Tilburg, rapcoach bij de rockacademie, in het Cultuurhuis jongeren een workshop geven. Geconcentreerd waren vier jongens intensief bezig met hun teksten. Ook de beat waarop ze rapten maakten ze zelf.

Zaterdagmiddag sloot een workshop bij boekhandel van Lunteren de poëzieweek af. Iedereen kon aan de tafel in de winkel proberen een gedicht te maken. De resultaten van de poëzieweek krijgen nog ergens een mooie plek, maar de plannen daarvoor zijn nog niet concreet.