• Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen

´Meer specifieke kennis dan hovenier´

WOUDENBERG Vrouwen die werken in de wereld van boomdeskundigen vallen op.

Hannie Lamberink-van de Veen

Marinka Fokker uit Woudenberg kwam door haar studies Tuin- en Landschaps Management en European Tree Technician als boomadviseur terecht bij BoomAdviesNederland, een bedrijf met vestigingen in Amsterdam en 's Hertogenbosch. Na de vaktest van de Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen (NVTB) werd ze ook boomtaxateur.

SCHADE UITGEDRUKT IN GELD Boomtaxateurs adviseren en brengen professioneel en onafhankelijk verslag uit aan boomeigenaren over schade die hun boom heeft opgelopen en drukken die uit in geld. De NVTB-leden overleggen bij moeilijke gevallen. Steeds vaker raadplegen gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat, wegbeheerders, hoveniers en groenbedrijven, verzekeringsmaatschappijen, rechtbanken, adviesbureau's, woningbouwcoörporaties en particulieren boomtaxateurs. Boomtaxateurs hebben niet alleen verstand van bomen, maar ook van de juridische en financiële aspecten om in een waterdicht betoog te kunnen onderbouwen wat de gevolgen van de schade zijn. Vaak vragen eigenaren een taxatie om schade en waardevermindering te kunnen verhalen.

Marinka: ,,Tegenwoordig ontstaat steeds meer het besef dat bomen waarde hebben als zuurstoffabriek, als beeldbepalend element, maar ook financiëel, door de beheerkosten na een lange tijd van begeleiding. Boomtaxateurs kunnen voor de bouw- of graafwerkzaamheden de waarde bepalen en in het bestek op nemen. Dan wordt er voorzichtiger gewerkt om het wortelstelsel niet te beschadigen, want dat heeft grote gevolgen voor de conditie of de stabiliteit van de boom.

Ik wilde altijd al boswachter worden en ging naar een open dag Bos-en Natuurbeheer van InHolland, maar kwam door de decaan terecht bij Tuin- en Landschaps Management. Toen ik was afgestudeerd, was er niet veel werk en ging ik boomverzorging doen. Daarna volgde ik cursussen tijdens mijn eerste baan."

Ook in haar eigen woonomgeving kijkt Marinka hoe er met bomen omgegaan wordt: ,,Gemeenten hebben een zorgplicht voor bomen. In Scherpenzeel staan de meeste bomen er goed bij, in Woudenberg wat minder. De platanen langs de Vermeerlaan zijn vroeger goed begeleid, maar nu slecht onderhouden, waardoor dood hout ontstaat en de takken te laag hangen. Langs de Stationsweg staan armetierige eiken die te weinig ondergrondse groeiruimte hebben. De nieuwe bomen in de winkelstraat zijn een mooie soort die gelukkig wel goed is geplant. Langs de weg naar Leusden staan veel beschadigde bomen. De recent beschadigde boom voor de Hubo heb ik getaxeerd om te oefenen. Ik doe dit werk nu een paar maanden en vind het superleuk. Ook in bomen klimmen en werken met apparatuur en gereedschap is leuk, bijvoorbeeld trekproeven om de windbelasting op de boom te meten. maar soms heb je meer aan kennis, ervaring en gevoel. Een boomtaxateur of boomverzorger heeft meer specifieke kennis dan een hovenier. Ik doe onderzoek en adviseer, maar wil me ook gaan verdiepen in ziekten en aantastingen en naamsbekendheid opbouwen als boomtaxateur."