• Vallei Wonen

´Meer beweging in huurwoningmarkt´

WOUDENBERG  Vallei Wonen start in september met het project Toekomstgericht Wonen. Deze tweejarige proef biedt huurders van 60 jaar en ouder de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden te verhuizen van een ééngezinswoning naar een kleinere woning. Het doel van de proef is om meer beweging in de huurwoningmarkt te krijgen.

Joke van der Heide

 

,,De huurwoningmarkt zit echt vast. Vooral starters en gezinnen ondervinden dat er onvoldoende huurhuizen beschikbaar zijn", legt Laura van Rijn, Manager Klant en Vastgoed bij Vallei Wonen uit. Dit blijkt volgens haar uit de gemiddeld meer dan 130 reacties, wanneer er een ééngezinswoning voor sociale huur vrij komt. Ad-interim directeur Vallei Wonen, Marcel Meulen, voegt toe: ,,Met deze proef hopen wij meer beweging te krijgen en mensen die willen verhuizen zo snel mogelijk te helpen. Pas als de één verhuist, komt er een woonkans voor de ander."

 

STRUCTURELE KORTING Voor de proef zijn 240 huurders van 60 jaar en ouder met een ééngezinswoning met minimaal drie slaapkamers aangeschreven. Het zijn mensen, die gemiddeld meer dan 25 jaar op hetzelfde adres wonen tegen een schappelijke huurprijs. Deze mensen hebben een aanbod ontvangen om over te stappen naar een kleinere, gelijkvloerse woning van Vallei  Wonen met minder (tuin)onderhoud. Het aanbod bestaat uit een structurele maximale korting op de nieuwe huurprijs tot 150 euro én voorrang in de toewijzing boven andere belangstellenden.

De structurele korting op de huurprijs bestaat al langer. Hier is Vallei Wonen in september 2015 op verzoek van senioren mee gestart. ,,Zij gaven aan dat naast de verhuisrompslomp de hogere huurprijs een struikelblok was om de stap te zetten", aldus Van Rijn. Een verhuizing betekent normaal gesproken een nieuw contract tegen een actuele huurprijs en dus vaak een huurverhoging. Met dit aanbod werd en wordt aan deze extra kosten tegemoet gekomen. Daarbij merkt Van Rijn op dat de appartementen vaak energiezuiniger zijn. Als kanttekening plaatst zij dat er voor appartementen veelal wel servicekosten betaald moeten worden.

 

VOORRANGSREGEL De belangstelling voor het project Huurkorting viel tegen. Nieuw is dat mensen die zich inschrijven voor Toekomstgericht Wonen bij toewijzing van een woning voorrang krijgen en dat blijkt goed te werken. Woningstichtingen in Nijkerk en Leusden zijn ook gestart met dit project. Met 4 verhuizingen en 70 inschrijvingen is men in Nijkerk positief. De voorrangsregel geldt in Woudenberg voor zo'n 300 woningen. De woongebouwen De Schans, De Citadel en De Kazemat zijn uitgesloten. Van Rijn: ,,Deze woningen zijn gewild en daarom willen wij hiervoor alle Woudenbergers een gelijke kans bieden."

Op 18 september organiseert Vallei  Wonen van 16.00 tot 19.00 uur in MFC De Schans een inloopmarkt samen met de PCOB en Seniorenbelangen, de Huurders Belangen Vereniging Woudenberg, Stichting Welzijn Ouderen Woudenberg en ANJA Assisteert. ,,Ook zij  kunnen ouderen adviseren en ondersteunen bij praktische vragen rond verhuisplannen" vertelt Meulen tot slot.