• Joke van der Heide

´Maatje zijn geeft voldoening´

WOUDENBERG  De 15-jarige Joanne van de Peut is slechthorend. Ze heeft door het hele land vrienden en vriendinnen, die ook slechthorend zijn, maar helaas woont niemand van hen in Woudenberg. Daarom heeft Joanne behoefte aan een maatje in haar eigen dorp. Die heeft zij vanaf november via het Maatjesproject Woudenberg gevonden in de 18-jarige dorpsgenoot Elke van Middendorp.

Joke van der Heide

 

Eén keer in de twee a drie weken komt Elke 's avonds langs bij Joanne. ,,We gaan dan altijd iets leuks doen samen. Ik ben een echte doener. De ene keer komt Elke met een idee, de andere keer ik. Via de app spreken we af wat we gaan doen", vertelt Joanne.

Lachend loopt zij met Elke naar de schuur om hun schilderproject te halen. Samen hebben ze op gipsplaat een groot hart gemaakt. ,,Op school vind ik creatieve vakken als schilderen leuk. Toen ik voorstelde aan Elke om samen iets te schilderen, bleek dat zij daar ook van houdt."

 

SAMEN KOKEN Ze hebben ook samen gekookt. Op school krijgt Joanne kookles. Dat wilde zij thuis graag oefenen. ,,Met Elke heb ik een keer een drie-gangenmenu gemaakt." Elke voegt toe dat zij op dat vlak veel van Joanne kan leren. Zij kan namelijk absoluut niet koken, Joanne wel. Zij wil na haar VMBO een opleiding tot chefkok gaan volgen. Dit wist zij zeker vanaf het moment dat zij stage heeft gelopen in de keuken van De Schutse gehandicaptenzorg. Bij het vinden van een andere stageplek bij de Woudenbergse kledingwinkel Jola heeft Elke samen met haar een sollicitatiebrief geschreven. Ook zijn zij 4 mei samen naar Dodenherdenking in het dorp geweest.

De moeder van Joanne heeft het Maatjesproject benaderd om een maatje te vinden met wie haar dochter lekker kan babbelen. Dat is meer dan gelukt. Voor Joanne is Elke een gezellige vriendin. Elke geeft aan dat beiden voldoening halen uit de bezoeken. Zij heeft zich opgegeven voor het Maatjesproject vanwege een verplichte stage voor haar studie Social Work aan de Hoge school Ede. Over haar vrijwilligerswerk vertelt zij: ,,Je bent aan het leren, terwijl je het nog leuk vindt ook. Voor school heb ik meerdere opdrachten gemaakt, waarbij ik dit werk goed als input kon gebruiken." Bij de start vond Elke het moeilijk. ,,Ik wist niet wat er van mij verwacht werd, maar het ging eigenlijk vanzelf."

 

OPROEP In Woudenberg zijn er twintig mensen die graag een maatje zouden willen hebben. Het zijn mensen die op een bepaald punt in hun leven even een coach, mentor of maatje nodig hebben. Het kan gaan om het starten van activiteiten, het bieden van emotionele steun of bijvoorbeeld sociale contacten.

Paul van 't Klooster, vrijwilliger bij het Maatjesproject Woudenberg, legt uit dat het belangrijk is dat er een goede match is, zoals bij Joanne en Elke.

Hij doet een oproep voor maatjes die mee willen doen aan dit project. ,,Wij hebben nog tien tot twaalf aanvragen voor een maat-je op de wachtlijst staan. Er is echt een tekort aan maatjes."