• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

´Ik vraag altijd aan klanten hoe ze een wijn vonden´

WOUDENBERG In november was Wim Kruissen 25 jaar in dienst bij AH en Gall en Gall. Een plotselinge ziekenhuisopname vanwege een klaplong verhinderde toen het vieren van zijn jubileum. Nu Wim sinds januari weer hele dagen aan het werk, is kon er wel feest gevierd worden. Wim: ,,Je wordt wel even stil gezet en bepaald bij je kwetsbaarheid als mens."

Door Hannie Lamberink

Wim is geen Woudenberger maar door zijn jarenlange werk in het dorp wel een bekend gezicht voor Woudenbergers. Hij begon ooit als orderpicker voor een groot bedrijf maar vond dat geen leuk werk. Hij had een bakkersopleiding en werkte toen 5 jaar in een snackbar. Het nachtwerk lag hem niet. Toen ze bij AH iemand zochten, solliciteerde hij en werd aangenomen voor de afdeling 'houdbaar'. Hij werd chef zuivel en volgde later Daniëlle op bij de kassa toen zij met zwangerschapsverlof ging. Een ernstig auto-ongeluk, waarbij hij door gladheid tegen een boom gleed, gooide roet in het eten. Wim liep hersenletsel op en hield daar problemen aan over. ,,Ik ben blij dat ik het overleefd heb." Kassa draaien ging gelukkig nog en zo hebben de meeste Woudenbergers hem leren kennen.

Twee jaar geleden was er bij Gall en Gall een vacature waar hij voor gevraagd werd. Na een week nadenken besloot hij de stap te wagen. Hij heeft er geen spijt van gehad: ,,Ik was dit nooit van plan, maar het liep zo. Ik heb nu minder collega's maar het werk en het klantcontact is erg leuk. Bij AH had ik een helpende rol en nu een adviserende. Om je alle vakkennis eigen te maken blijf je leren en wijngebieden bezoeken. Het is veel zelfstudie door boeken te lezen. Ik vraag ook altijd aan klanten hoe ze een wijn vonden, want je kunt niet alles zelf proeven en het verandert voortdurend. Zo krijg je iedere dag meer informatie. Maar smaak is ook heel persoonlijk. Whisky's vind ik zelf moeilijker dan wijn. Ik heb ook een cursus sociale hygiëne moeten doen over normen en waarden en hoe te handelen. Maar dat was meer op horeca gericht dan op een winkel. Ik hoop nog lang door te kunnen gaan met dit werk. want ik vind het heel interessant."