• Spoorkoor 'Op Stoom'
  • Spoorkoor op Stoom maakt zich op voor zijn jubileumoptreden.

    Spoorkoor 'Op Stoom'

´Het leven is de moeite waard´

Jubileum Spoorkoor op Stoom nadert

WOUDENBERG Spoorkoor 'Op Stoom' nadert zijn tweede lustrum. Met optredens op 29 september om 20.00 uur en 30 september om 14.30 uur in partycentrum Schimmel viert het koor zijn 10- jarig bestaan. Dit muziekfeest staat in het teken van het zigeunerleven van Delilah, dat van wieg tot graf bezongen wordt. Haar boodschap is 'Leef als een zigeuner' (of 'Het leven is de moeite waard om geleefd te worden'). Het koor had al meerdere feestelijke outfits, maar voegt daar nu kleurige zigeunerkleding aan toe. De heren zullen zelfs hun snor laten staan en zwart verven!

Spoorkoor 'Op Stoom' werd in 2008 opgericht door Joke Marcus en Klaske Keller, toen ze voor het 40-jarig jubileum van buurtvereniging 't Spoor een revue over het buurtgebouw en de familie Spoorsnee opvoerden. Bij het 5-jarig bestaan bestond het optreden uit een muzikale reis door Nederland. Het gemengde koor wordt nog altijd geleid door Joke en telt 40 leden. Ze zingen Nederlandse en Engelse 3-stemmige liederen en gebruiken orkestbanden voor de muziek. Hun grote kracht is hun enthousiasme en het plezier in zingen met elkaar.

SOLO Al geruime tijd werkten ze aan de voorbereiding van dit zigeuneroptreden maar het instuderen van liedjes en teksten is na de kerst gestart. Het verrassende programma bestaat uit door Joke en haar man Martin aan elkaar geplakte liedjes, stukjes en fragmenten. Joke: ,,Doordat het koor in deze 10 jaar muzikaal erg gegroeid is, was zo'n programma mogelijk. Vooral de overgangen en het zingen en spelen tegelijk zijn lastig maar er is veel geoefend. Er kwamen zelfs groepjes elke week naast de donderdagse repetitieavond extra oefenen!" In het programma is ook een solistisch gastoptreden verwerkt. Nel Verbeek: ,,Ik denk dat dit optreden heel herkenbaar is en daardoor misschien zelfs emoties oproept. De zigeuners brengen een positieve boodschap. 'Geniet van het leven' geldt voor iedereen."

PODIUM Het idee ontstond al in 2012 toen een paar leden in Amersfoort meededen aan de opvoering van een smartopera waar een zigeunerlied bij zat. De dirigenten wisselden muziek uit en dat werd de basis van het optreden nu. Op een festival in Son en Breugel zong en acteerde het Spoorkoor in 2016 dit lied 'Leef als een zigeuner' voor het eerst. Zo ontstond idee voor het lustrum. Creatieve duizendpoot Joke Marcus zocht verder naar liedjes over het leven en de liefde, dacht na over kleding en decor en daarna startte het instuderen. Teksten komen op de autocue en licht en geluid verzorgt het koor zelf. Alle koorleden zetten hun kwaliteiten in. Loes van Hees ontwierp de flyers. Het 10 meter brede podium kreeg het spoorkoor van een koor uit Capelle aan de IJssel in ruil voor een optreden. De zaal wordt nu in de breedte opgebouwd. Er zijn 6 rijen voor het publiek. Om iedereen de kans te geven te komen kijken zijn er 2 optredens. Voor de zondagmiddag worden ook kinderkaartjes verkocht. Kinderen mogen dan verkleed komen.

Vanaf 1 september zijn kaarten à 8 euro te koop bij partycentrum Schimmel en boekhandel Van Lunteren. Kinderkaarten kosten 5 euro.