• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

´Bijzonder om op deze manier met Alzheimer bezig te zijn´

WOUDENBERG Contactclown Janny Goemaat-van Egdom was te gast bij het Alzheimercafé. Dit trefpunt voor mensen met dementie en hun naasten is tienmaal per jaar op de tweede woensdagavond van de maand in m.f.c. de Schans. Naast zo'n thema praat men over ervaringen met dementie en de hulp daarbij.

Ongeveer 40 mensen bezochten 'de Avond met een Glimlach'. Janny liet de bezoekers kennismaken met haar opleiding tot 'contactclown in de zorg' bij Esterella. Een contactclown zoekt zonder praten al improviserend speels één op één contact met mensen met dementie of een verstandelijke beperking om hen even te laten lachen. Die ander staat daarbij centraal.

Gwen van Eijden: ,,Het is bijzonder dat Janny op deze manier met Alzheimer bezig is. Haar opoe, schoonmoeder en moeder gingen dementeren. Velen zouden er dan schoon genoeg van hebben, maar Janny boeide het juist steeds meer."

Na een gedicht vertelde Janny: ,,Ik begon hieraan om zo lang mogelijk contact met mijn moeder te houden en dit bleek goed bij mij te passen. De lesdagen zijn een feestje. Je moet om mensen geven en contact zoeken zoals bij verliefd zijn. Wat de ander doet of zegt is geweldig. Na het omkleden vind je innerlijk rust voor je begint door ontspanningsoefeningen te doen. Je moet opletten wie er reageert of juist niet. Met een liedje, een handpop, geluidjes of gebaren zoek je contact."

Na de pauze wachtte het publiek gespannen af. Snel werd duidelijk dat een contactclown geen circusclown is! Zachtjes zingend liet Janny zien hoe ze met haar handpop binnenkomt, inspeelt op reacties en dichtbij mensen komt: ,,Aanraken vindt niet iedereen fijn maar mijn handpop mag dat vaak wel."

Al gauw waren er vragen: 'Kom je ook thuis?', 'Wat doe je als iemand slaapt?', 'Waarom draag je een clownsneus?', 'Hoe lang duurt het?'.De duur van een contact, dat ook bij mensen thuis kan zijn, hangt af van de reacties. Alle mensen in een huiskamer krijgen aandacht. ,,Zingen werkt goed omdat zingen lang in tact blijft bij dementie. Iemand die niet wil moet je respecteren, maar soms kun je er wel een spelletje van maken".

In haar koffertje neemt Janny handpopjes of washandjes mee en een zachte bal: ,,Mensen moeten het niet in hun mond kunnen stoppen. Zonder clownsneus kun je je niet zo gedragen. Ik ga elke maand naar de Heijgraeff en zou graag in meer huizen spelen." Met een bos bloemen bedankt Erny de Wildt Janny: ,,.Je hebt lef om hier vanavond voor eigen publiek te 'spelen."