• Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen

´Bevlogen maar bescheiden´

WOUDENBERG Tijdens de Nieuwjaarsreceptie reikt burgemeester Cnossen een Zilveren Speld uit aan mensen en organisaties die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de Woudenbergse samenleving. Eén van de Woudenbergers die uitgekozen zijn voor het ontvangen van een Zilveren Speld is Piet de Kruif, bestuurslid van Oud Woudenberg. Vanwege zijn gezondheid kan hij 8 januari wellicht niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Daarom ontving hij in de Oudheidkamer de Zilveren Speld tijdens de officiële opening van de expositie over de familie Hooft, landgoed Geerestein en ridderhofstad Groenewoude.

OUDHEIDKAMER In haar speech legde burgemeester Cnossen uit hoe belangrijk de Oudheidkamer is voor Woudenberg: ,,Tijdens de bijeenkomst voor nieuwe Woudenbergers nemen wij als gemeente hen altijd graag mee naar de Oudheidkamer, want daar zijn we trots op. Daar krijgen ze een mooi beeld van het verleden van ons dorp en er is dan ook altijd een presentatie in dialect van Melis en Jansje. Die Oudheidkamer wordt in stand gehouden door bevlogen vrijwilligers. Daar is Piet de Kruif er één van. Hij krijgt persoonlijk een speld omdat hij, heel bescheiden, veel voor Stichting Oud Woudenberg gedaan heeft en ondanks zijn ziekte nog steeds doet. Ik wens je toe dat je nog lang mag kunnen doen waar je zo'n plezier in hebt!"

Piet volgde in 1997 Henk Moesbergen op als voorzitter van Stichting Oud Woudenberg. Hij maakte als voorzitter ook anderen zoals Ody Honders en Annie Robbertsen enthousiast voor Oud Woudenberg. Na 9 jaar gaf hij de voorzittershamer aan Johan de Kruijff maar Piet bleef wel bestuurslid. Daar gaat hij nu ook mee stoppen, maar als vrijwilliger hoopt hij nog het een en ander te kunnen blijven doen voor Oud Woudenberg. Samen met Annie Robbertsen en anderen richt hij vakkundig de vaste en de tijdelijke exposities in.

TALENT In zijn werkzame leven werkte Piet, voordat hij in 1979 boekhandelaar werd, bij een bedrijf aan de Oude Gracht in Utrecht: eerst in de verkoop en korte tijd later als etaleur voor de zes winkels in de Domstad. Hij volgde daarvoor een cursus. Het vak lag hem goed: ,,Ik heb het in mijn vingers". Dit talent komt bij Oud Woudenberg goed van pas.

KOEIEN OVER DE WEG Piet bedankte de burgemeester voor de speld en haalde daarbij herinneringen op aan zijn jeugd: ,,Het was toen een hele andere tijd, nog niet zo druk en er waren maar 4000 inwoners. Ik ben 70 jaar geleden geboren aan de Maarsbergse weg. Lopend ging ik naar school maar ook wel achterop de fiets bij mijn klasgenoot Dick Velthuizen. Koeien liepen gewoon over de weg naar een andere wei. We speelden met jongens uit de buurt veel buiten en vliegerden waar nu de Willem de Zwijgerlaan is. Al mijn bezigheden, ook het reisleider zijn bij een christelijke reisorganisatie, kon ik altijd doen dankzij mijn vrouw Cobie die mij gaandeweg vanwege mijn chronische ziekte steeds meer helpt in het leven van elke dag. Het gaat dus niet om mij of om successen, want dat gaat voorbij. Ik hoop nu te kunnen  doen wat ik leuk vind, zolang mij de energie hiervoor wordt gegeven. Ik mag nu de verantwoordelijkheden aan anderen over laten."