• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

´Bananenopa´ hoopt door te kunnen werken

WOUDENBERG Jumbo groentespecialist Piet Cleton wordt 18 december 65 jaar. Vroeger stopten velen dan met werken, maar tegenwoordig hoeft dat niet. Piet hoopt door te kunnen werken: ,,Ik vind mijn werk erg leuk, heb leuke collega's en ben door dit werk lekker onder de mensen. De omgang met klanten vind ik het leukste maar ook de omgang met het product. Het is de bedoeling dat klanten tevreden naar huis gaan."

Piet werkt al bijna 7 jaar op de groenteafdeling van Jumbo. Daarvoor was hij 33 jaar chemisch analist. Door een stage van de HBO laboratoriumschool in Utrecht kwam hij destijds bij TNO terecht. Daar was hij vooral bezig met diervoeding, groente, vlees en vleeswaren en deed met behulp van een gaschromatograaf waarmee je door verwarming stoffen kunt splitsen, onderzoek naar de samenstelling van vocht, vetten en eiwitten. Bij een bezuinigingsronde kreeg hij ontslag. Hij solliciteerde veel tot hij in de vakantietijd hoorde dat Jumbo mensen zocht. Patrick Kolfschoten nam hem aan als groenteman. Binnen Jumbo deed hij enkele bedrijfsopleidingen en werd afdelingsverantwoordelijke.

EIGEN IDEEËN Piet: ,,De combinatie van praktisch bezig zijn en denken vind ik prettig. Hoewel je binnen de winkelformule moet blijven, kun je soms ook eigen ideeën uitvoeren. Je moet zorgen dat alles op je afdeling er netjes bij ligt. Het is niet alleen een kwestie van vakken vullen, maar je moet ook bestellen en administratie doen. Over een tijdje krijgen we daarvoor een nieuw systeem en wordt dat meer computerwerk."

Door zijn vorige baan en door zijn eigen groentetuin heeft hij veel achtergrondkennis van de producten die hij nu verkoopt.

Na Zeist en Utrecht woont Piet nu al 25 jaar in Woudenberg, waar hij zich in zijn vrije tijd inzet voor de Wereldwinkel, de EHBO en als secretaris van de volkstuinvereniging 'de Groentehof'.

BIJNAAM In de winkel heeft Piet de bijnaam 'bananenopa': ,,Ik vind het leuk om kinderen blij te maken door ze een banaantje te geven." Ria Kolfschoten: "Sommige mensen verdienen het om in het zonnetje gezet te worden en Piet is daar één van!"