Veilige jaarwisseling

December is met Sinterklaas, de kerstdagen en de jaarwisseling een feestelijke tijd. De gemeente Woudenberg wil er samen met haar inwoners alles aan doen om de decembermaand feestelijk, maar vooral veilig te laten verlopen.

Om overlast en schade door vuurwerk te voorkomen zijn er verschillende maatregelen genomen voor het afsteken en verkopen van vuurwerk, het aansteken van vreugdevuren en carbidschieten.

 

NIEUWJAARSFEEST Het nieuwjaarsfeest is ieder jaar weer de gelegenheid om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Dice Box organiseert het nieuwjaarsfeest dit jaar samen met de voetbalvereniging. En zoals altijd vindt het feest ook dit jaar plaats in de bekende tent naast het gemeentehuis.

 

CARBIDSCHIETEN Een andere traditie op oudejaarsdag is het carbidschieten in het buitengebied. Beste carbidschieters: ik trek mijn laarzen aan en kom graag kijken. Vorig jaar heb ik gezien dat er wordt nagedacht over de locatie en de veiligheid, maar er wordt ook gedacht aan de agrarische bedrijven in de omgeving.

 

VUURWERKVRIJ Nieuw dit jaar zijn de vuurwerkvrije zones. In deze gebieden is het afsteken van vuurwerk verboden. Zoals binnen een straal van honderd meter van verzorgingshuizen, scholen, tankstations, vuurwerkopslagen en -verkooppunten, kerken, de begraafplaats en evenementen. Dat lijkt een hele lijst, maar zeg nou zelf: waarom zou je juist op die plaatsen vuurwerk afsteken in de uren dat het mag, namelijk tussen 31 december 18.00 uur en 02.00 uur in nacht van 1 januari.

KNALLEN De tijd dat alles kan tijdens de jaarwisseling is voorbij. Dit gaat ten koste van de vrijheid van andere mensen, die last hebben van de harde knallen. De veroorzaakte schade moet ook hersteld worden en dat betalen we uiteindelijk met elkaar. Daarom zijn we zuinig op bijvoorbeeld onze Woudenbergse basisscholen, waar de kinderen een paar dagen later weer naar toe gaan.Achter het verbod op vreugdevuren zit dezelfde gedachte. Het begint vaak onschuldig, maar eindigt met veel schade en overlast, zeker als onze vrijwilligers van de brandweer moeten uitrukken. Dit alles brengt de gemeente Woudenberg tot het stellen van grenzen.

Ik wens iedereen alvast een mooie jaarwisseling toe. Geniet van het mooie vuurwerk en zet bij het afsteken voor de eigen veiligheid een vuurwerkbril op.