'NLdoet: Ik doe mee! U ook?'

Het is niet de vraag of ik meedoe aan NLdoet, maar wat ik ga doen? Elk jaar is het meedoen aan de grootste vrijwilligersactie van Nederland weer een geweldige ervaring.

Vorig jaar hielp ik mee om de oude grafstenen op de Woudenbergse begraafplaats schoon te maken. Gewapend met een emmer sop en een borstel ging ik, heerlijk in de buitenlucht, aan de slag op deze bijzondere plek in onze gemeente. Ondertussen maakte ik kennis met de oude familienamen op de grafstenen. Onze collega Timothy, die deze klus organiseerde, wees mij op de specht die aan het hameren was en op bijzondere planten en graven.

ANDERE WERELD Voorgaande jaren ging ik onder meer een middag op stap met senioren uit Groenewoude en hielp ik mee om de tuin van Reinaerde aan het Slotlaantje op te knappen. Je stapt in een andere wereld en maakt kennis met bijzondere vrijwilligers die zich het hele jaar door inzetten.

Met NLdoet zetten organisaties hun deuren open en geven iedereen op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om te helpen. Als gemeente Woudenberg grijpen wij ieder jaar de kans om mee te doen aan deze vrijwilligersactie en te participeren, in beleidstaal, in de samenleving. Dat past bij een eigentijdse lokale overheid die zich niet opsluit in een gemeentehuis, maar de gemeente ingaat om aan te sluiten bij initiatieven vanuit de samenleving. Dat kan steun aan een mantelzorger zijn, een subsidie om deelname aan sport te stimuleren of het ophangen van een bord voor een WhatsApp-groep die in een buurt met elkaar de extra ogen en oren voor de politie zijn.

VOSSENJACHT Op vrijdag 11 maart help ik samen met een groep medewerkers en stagiairs van de gemeente bij de organisatie van een vossenjacht en een lunch voor een groep kinderen die woont op de Heygraeff. Ook op de Heygraeff is het belangrijk om de buitenwereld binnen te halen en voor ons als vrijwilligers is het een kans om de dagelijkse gang van zaken mee te maken. Deze bijzondere inwoners van onze gemeente krijgen daar geweldige zorg. Voor iedereen die daar werkt of zich vrijwillig inzet, heb ik veel respect.

Mijn deelname aan deze NLdoet-klus is een kleine blijk van mijn grote waardering voor al deze mensen.