Hoppa!

'Griekse praktijken op de schaal van Scherpenzeel'. De nieuwe beoogd voorzitter van de Raad van Toezicht, Wim Werkman, haalde me letterlijk de woorden uit de mond bij de presentatie van zijn reddingsplan voor het technisch failliete Kulturhus. De stand van zaken: grote financiële tekorten, bestuurlijke problemen, beroerde communicatie en ontevreden volk over de vloer. De oplossing van de RvT: een forse eenmalige financiële injectie, het kwijtschelden van een lening en een structurele jaarlijkse verhoging van het overheidsinfuus met meer dan het driedubbele.

 

Hoppa! Dat is nog eens op Griekse wijze doorpakken. Ik heb geen idee op wat voor zakjapanners al die ingehuurde externe bureaus, adviseurs en accountants in het verleden tot de conclusie kwamen dat De Breehoek met een simpele jaarlijkse verhoging van € 39.000 naar € 70.000  quitte zou kunnen draaien; de Scherpenzeelse evenknie van de Griekse premier Alexis Tsipras degradeerde hen met zijn nieuwe doorrekening echter in een klap tot een stelletje prutsers. Toegegeven: de vorige deskundigen vroegen de gemeente niet om bedragen van € 30.000 om een lek in de vloer van de sporthal te dichten, € 37.000 voor een in het verleden dubbel betaalde vloer af te schrijven of € 53.000 op tafel te leggen voor zes maanden inhuur van een interim manager. Dat laatste is volgens 'Tsipras Werkman' nodig om de bezem door de personeelskast te gaan halen. Een opkuisactie waar naar becijfering ook nog € 36.000 extra aan transitiekosten mee gemoeid zal zijn. Tik daar verder nog de afschrijving van rente en lening en het dichten van allerlei gaten bij op en je komt uit op een kleine € 500.000 aan eenmalige kosten. Na deze sanering houdt de gemeente dan een Breehoek over waar men jaarlijks nog een bedrag van pakweg € 135.000 voor de exploitatie bij moet passen. 'Mooier kan ik het niet maken' liet Werkman weten.

De politiek, die in het verleden nog doodviel over elke euro extra voor De Breehoek zonder dat daar keiharde garanties voor het werken aan de verbetering van de exploitatieresultaten tegenover zouden staan, reageerde opmerkelijk kalm op de grote bedragen die de RvT wil hebben om het Kulturhus van een ondergang te redden. De Scherpenzeelse 'Trojka' liet zich echter -ondanks een dreigende 'Breexit'- niet tot paniekvoetbal verleiden. Men ging tenminste niet in op de dringende oproep van de RvT om politieke moed te tonen en besloot voorlopig maar eens rustig te afwachten met welke alternatieve scenario's het college na de zomervakantie nog op de proppen komt.

Hoe het in september ook afloopt, ik hoop vurig op de vestiging van een Grieks restaurant in onze lokale sport- en cultuurtempel. Als we de Griekse praktijken toch al hebben, kunnen we tenslotte best iets gezelligs proberen te maken van onze failliete boedel. GBS ruilt de bitterballen in voor een broodje gyros en de politieke geschillen worden na de vergadering door de raadsleden voortaan bijgelegd door schouder aan schouder de sirtaki te dansen. Glaasje ouzo erbij en hoppa! 'Leuker kunnen we het niet maken', zou ik willen zeggen. 

Margreet Hendriks