Stichting Coalitie Erbij Woudenberg neemt deel aan de Meet-up van eweging Eén tegen eenzaamheid

16-01-2020, 13:04 | Lezersnieuws | Jeanine

Stichting Coalitie Erbij Woudenberg was deelnemer aan de Meet-up Nationale en lokale coalities tegen eenzaamheid in de Ridderzaal in Den Haag. Ook een afgevaardigde van de gemeente was aanwezig. De meet-up is onderdeel van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS, waarbij Woudenberg is aangesloten. Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen te doorbreken.

Tijdens de meet-up troffen 450 vertegenwoordigers van gemeenten en deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid elkaar om inspiratie op te doen voor de aanpak van eenzaamheid. Het ging onder meer over achter de voordeur komen met huisbezoeken, een signaalpunt en vernieuwende activiteiten.

De Stichting Coalitie Erbij Woudenberg is reeds sinds 2013 actief om eenzaamheid in Woudenberg te bestrijden. De Coalitie  doet dit door middel van kennisoverdracht en het organiseren van activiteiten om bezoekers met elkaar in contact te brengen.

Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Gezamenlijk de trend doorbreken

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen 126 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Minister Hugo de Jonge, die de meet-up opende: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.”

Stichting Coalitie Erbij Woudenberg

Jeanine Schaling, voorzitter

jeanine@schaling.nl

033-2863373