• damesportret

    Hannie Lamberink-van de Veen
  • Jan Bakkernes in veelvoud vereeuwigd

    Hannie Lamberink-van de Veen
  • José van Zuijlen trots bij de portretten van Jan Bakkernes

    Hannie Lamberink-van de Veen

Model zitten voor cursus portret schilderen

09-02-2018, 00:31 | Lezersnieuws | José van Zuijlen

Model Zitten voor cursus Portret Schilderen

Al vele jaren kun je bij Kunst en Cultuur Woudenberg allerlei cursussen volgen op creatief gebied.

Een daarvan is de cursus "Portret schilderen naar een model" o.l.v. José van Zuijlen.

In 5 lessen leer je de basis. Na 10 lessen wordt je al voor de leeuwen gegooid en komt er iemand de hele avond model zitten. Verschillende bekende Woudenbergers zijn al model geweest en op doek vastgelegd: Annie Robbertsen gekleed als oud Woudenbergse, Willem van der Wiel, Jan Schreuder, Ria Veldhuis ook in oud Woudenbergse dracht met muts en al, de jonge Valentina Thoma enz.

Als beloning daarvoor mogen zij één van hun portretten uit kiezen zodra alle portretten klaar zijn. Zo 'n portret is niet in een avond geschilderd. Op de eerste avond wordt de basis gelegd. Er worden foto's gemaakt van het model. In een 2de les en thuis wordt het schilderij mooi en goed af gemaakt. Dan komt het "uitkiesfeestje". Deze keer werden de modellen met hun familie uitgenodigd. Dat waren: de 91 jarige Jan Bakkernes en een dochter van cursiste Manon Koldewijn.

In het schildersatelier in het Cultuurhuis stonden beide portrettenseries uitgestald met andere geschilderde en getekende werkstukken van deze cursus. Als een model meer portretten wil hebben wordt een bijdrage gevraagd.

Deze keer waren de oh's en ah's niet van de lucht! Ze konden bijna niet kiezen hetgeen betekent dat de cursisten beginners en gevorderden erg hun best hebben gedaan! Eén jongen bleef maar steeds bij de tekening door Hennie Verhoeven gemaakt uitroepen: "Dat is mamma!" Manon koos zelf een portret uit maar ook één voor hem!

Jan stond, gezien zij vroegere beroep als postbode, op één van de schilderijen op een postzegel. Die schonk hij aan zijn neef en koos een andere. Kortom het was een bijzondere avond met cursisten die het heel spannend vonden van wie haar/zijn werk werd gekozen. En Juf José was zeer trots op al het goede schilderwerk van haar cursisten.

Na het lezen van dit enthousiaste verhaal bent u misschien ook nieuwsgierig geworden? Wilt u ook eens komen leren portret schilderen? Op 13 februari start een nieuw blok van 5 lessen en op 10 april het vervolg. Wie gelijk voor 10 lessen opgeeft krijgt € 5,00 korting. In het cursusboekje verkrijgbaar in het Cultuurhuis staan de overige data. U kunt ook iemand een cadeaubon geven: verkrijgbaar aan de balie. Wilt u ook eens portretmodel zitten? U kunt u voor beiden opgeven bij: José van Zuijlen 033-2862168