• Scholieren knotten onder begeleiding van ervaren knotters

    Kees de Wit

Leerlingen groep 8 knotten 32 bomen in een ochtend

14-02-2019, 15:14 | Lezersnieuws | Elmar

Dinsdag 12 februari hebben leerlingen van groep 8 van de Griftschool onder begeleiding van ervaren vrijwilligers van Knotgroep Woudenberg bomen geknot. 

 

Knotgroep Woudenberg organiseert jaarlijks een speciale knotochtend voor kinderen van groep 8. Zo kunnen zij spelenderwijs ervaring opdoen met werken in de natuur en vrijwilligerswerk. Ervaren knotters geven aanwijzingen, opdat het werk vooral veilig gebeurd. Daarbij zijn er ouders die een oogje in het zeil houden, terwijl ze zelf ook gezellig meedoen. 

 

Veiligheid staat bij het knotten voorop, omdat op hoogte wordt gewerkt, met zagen en vuur. Hierom moeten zij niet alleen beschermende kleding dragen, zoals handschoenen en een helm, maar ook vooraf een plan maken hoe ze de boom gaan knotten. Dat je hierbij met elkaar moet samenwerken en om elkaar moet denken is minstens zo belangrijk. 

 

Voorbeeldig zaagden de kinderen de takken dusdanig van de bomen, dat deze niet onnodig werden beschadigd. Daarna werden deze takken naar een centrale plaats versleept, alwaar zij in stukken werden gezaagd en verbrand. Ook deze keer was het zagen en het vuurtje steken erg populair. Halverwege werd er gepauzeerd in de schuur van de landeigenaar met een warme kop chocomel en een koek die Ida zoals te doen gebruikelijk had verzorgd.

 

Dat zij dit met toewijding hebben gedaan en er veel plezier aan hebben beleefd, bleek wel uit het hoge aantal bomen dat ze gezamenlijk geknot hebben. Na afloop werd alles netjes opgeruimd, onder het genot van een kop soep nog even nagepraat en vrolijk fietsten zij weer naar school.