• Wandelgroep 10 km

    Kees Meijer
  • Wandelgroep 5 km

    M. Schaap
  • Festival Papendal

    foto Hogendoorn

Drieduizend finalisten Nationale Diabetes Challenge

06-10-2017, 22:50 | Lezersnieuws | Wilma Meijer

Zaterdag 30 september sloten 3000 mensen de Nationale Diabetes Challenge 2017 af op Papendal. Samen met hun zorgverleners namen ze de afgelopen maanden het heft in eigen hand op weg naar een betere gezondheid. Niet met medicijnen, maar door wekelijks samen te wandelen. Effectiever dan een consult in de spreekkamer en het geeft zowel deelnemers als zorgverleners energie. Zaterdag trotseerden ze de regen voor hun finale.

40 dorpsgenoten hebben meegedaan aan de Diabetes Challenge in Woudenberg, waarvan er 20 hebben deelgenomen aan het festival in Papendal. De meesten van hen gaan door met wandelen. Wil je volgend jaar ook mee wandelen? Neem contact op met je huisarts, fysiotherapeut of diëtist.

Positieve gezondheid

Op 161 locaties in Nederland namen zorgverleners hun (diabetes)patiënten 20 weken lang mee voor een wekelijkse wandeling. Want wandelen is goed voor je insulinegevoeligheid, iets waar mensen met diabetes veel baat bij hebben. Bovendien geeft wandelen deelnemers meer sociale contacten, maakt hen fitter, zelfverzekerder en vermindert de kans op depressie. Zorgprofessionals die meedoen aan het initiatief van de Bas van de Goor Foundation zijn het eens: "Je schrijft geen pillen voor, maar laat mensen zien wat ze eenvoudig zelf kunnen doen om hun gezondheid op een positieve manier te beïnvloeden. En je beweegt meteen zelf ook." Na 20 weken wandelen liepen 3000 deelnemers zaterdag 5, 10, 15 of 20 km als afsluiting. De bedoeling is dat de mensen nu zelfstandig verder wandelen. Vorig jaar bleek ruim 90% dat ook te doen.

Wandelconsult

Huisartsen die met patiënten gaan wandelen, het is even wennen. Want de organisatie van wekelijkse wandelingen kost tijd. Toch waren bijna alle deelnemende zorgprofessionals zaterdag op Papendal. Bas van de Goor: "Huisartsen vertellen me dat ze de wandelingen als een soort groepsconsult zien. In dat ene uurtje wandelen spreken ze soms wel 15 mensen en horen ze zoveel meer dan in de spreekkamer. Je komt erachter waarom het mensen niet lukt om in hun eentje te gaan bewegen. En als ze dan na verloop van tijd zoveel vooruitgang boeken dat ze hun medicatie kunnen verlagen en zelfstandig doorwandelen, dan geeft dat zoveel voldoening! Sommige mensen zie je niet meer terug op de normale consulten. De verandering die je bij deelnemers ziet, dat geeft veel energie.