• Oerbos in Den Treek

    -

Recent ontdekte oerbos is unieke vondst voor Nederland

21-11-2017, 12:11 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 7 december 2017, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Dorpsstraat 40, Woudenberg
de Bibliotheek Woudenberg
Woudenberg

De Bibliotheek Woudenberg organiseert in samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op donderdag 7 december een lezing over het vorig jaar ontdekte oerbos in Den Treek. Een unieke vondst voor Nederland en mogelijk ook internationaal van grote betekenis. U bent van harte welkom in de Bibliotheek Woudenberg van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur.

In de zomer van 2016 werden tijdens graafwerkzaamheden op landgoed Den Treek - Henschoten resten ontdekt van een zeer oud dennenbos. Deze bosresten dateren uit het laatste deel van de laatste ijstijd en zijn ongeveer 12.900 jaar oud. In totaal werden de resten van circa 160 bomen gedocumenteerd.

Onderwerpen

De lezing richt zich op de geschiedenis van Den Treek sinds de voorlaatste ijstijd, de periode waarin met de vorming van de Utrechtse Heuvelrug het landschap van het landgoed in grote lijnen tot stand kwam. Tegen deze achtergrond wordt een beeld gegeven van de ontdekking en het geologische onderzoek van de locatie en bomen. Speciale aandacht zal uitgaan naar de datering van de bomen.

Aanmelden

Wilt u graag meer weten over het oerbos? Tickets voor deze lezing zijn te koop via www.bibliotheekeemland.nl. De entree bedraagt € 5,-.