• Enkelspan ploegen

    Hans veurink
  • trekpaard met kunstmeststrooier

    Judith Gommers

Nostalgisch ploegen en modern sturen op Groot Zandbrink

31-03-2016, 15:40 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 9 april 2016, 13:00 tot 16:00

Locatie:

Woudenberg

Op zaterdag 9 april wordt op Hoeve Groot Zandbrink in Leusden de jaarlijkse Ploegdag gehouden. Tijdens dit nostalgische evenement, waarbij een akker geploegd wordt met paarden, zijn dit jaar ook de modernste technieken te zien. De Mechan groep verzorgt een presentatie over precisielandbouw. Deze importeur van Fendt tractoren toont hoe een met GPS uitgeruste tractor volautomatisch een akker tot op de centimeter nauwkeurig kan bewerken. Op het veld zal te zien zijn hoe een tractor, zonder bestuurder, zelfstandig een vooraf geprogrammeerde route kan afleggen.

Ploegen met paarden is een oud gebruik dat tot de jaren 60 een belangrijk onderdeel van het boerenbedrijf vormde. Urenlang liepen de paarden voor de ploeg, aangestuurd door "bouwmeester", zoals de boer of boerenknecht genoemd werden. In de jaren zestig veranderde het beeld op het platteland en namen grote tractoren het werk van de paarden over. Gelukkig zijn er nog boeren die ervaring met ploegen hebben opgedaan in hun jeugd en deze traditie willen voortzetten. Op 9 april gaan er verschillende paardenrassen aan het werk, variërend van grote tuigpaarden tot kleine shetlanders. Een deskundige jury beoordeelt het werk en wijst de winnaar aan.

Nadat de paarden klaar zijn met ploegen worden er verschillende werktuigen gedemonstreerd om de grond verder te bewerken en in te zaaien, bijvoorbeeld de eg, de cultivator en de zaaimachine. Allen getrokken door 1 of 2 paarden.

Overige activiteiten

Naast het ploegen zijn er deze middag diverse andere activiteiten op Groot Zandbrink: oude ambachten, rondleidingen over het erf en een natuurwandeling naar het gebied van de Moorsterbeek onder leiding van een gids. Leden van de werkgroepen tuin, bijen, houtbewerking en anderen vertellen u graag over hun werkzaamheden. Ook zullen de schapen op Groot Zandbrink deze middag geschoren worden.

Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten en lentedieren (konijnen, kuikens, lammetjes) om te knuffelen. Bij goed weer kunnen de kinderen op de boerenwagen stappen voor een paarden ritje door de omgeving.

De dag is boeiend voor wie in moderne agrarische techniek is geïnteresseerd, voor liefhebbers van nostalgische paardenwerk en voor kinderen. Kortom, voor elk wat wils!

Entree en parkeren zijn gratis.

www.grootzandbrink.nl