Wat brengt commissaris naar Woudenberg?

Commissaris van de koning Willibrord van Beek brengt donderdag 20 april zijn tweejaarlijkse bezoek aan Woudenberg. Dat bezoek start om 14:00 uur in het gemeentehuis met gesprekken. Eerst met mij als burgemeester en daarna met het hele college. Het is zijn taak om toezicht te houden op de kwaliteit van het gemeentebestuur en de bestuurlijke integriteit.

De provincie toetst aan de hand van de begroting die de gemeenteraad vaststelt of de gemeente de geldzaken op orde heeft en of inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn. Ook houdt de provincie toezicht op veel taken van de gemeente, zoals het archief en de huisvesting van vergunninghouders. Over al deze onderwerpen gaat de commissaris met ons in gesprek. Natuurlijk zorgen wij dat de koffie klaar staat en we vertellen graag over ons werk. We zien dat toezicht niet alleen als controle, maar ook als een manier om met elkaar te bespreken hoe wij als gemeente ons werk doen.

Daarom gaan we na de gesprekken naar buiten, de gemeente in. We laten zien waar we mee bezig zijn, zoals de nieuwe inrichting van ons dorpscentrum en ons multifunctioneel centrum De Schans, waar gemeente en Vallei Wonen samen één loket delen en waar sinds vorig jaar ook de apotheek is gevestigd. Onze tocht voert ook langs het Henschotermeer, waar elk jaar veel bezoekers vanuit het hele land komen. De provincie is betrokken bij het nieuwe beheer van dit gebied als het recreatieschap in 2018 ophoudt te bestaan.

De provincie is bij veel meer ontwikkelingen betrokken. De fietsverbinding door ons dorp wordt mede met subsidie van de provincie aangelegd. Op het grote bord in ons dorpscentrum staat daarom ook de provincie genoemd als geldgever. Langs onze mooie nieuwe wijk Het Groene Woud rijden we naar de toekomstige woningbouwlocatie Hoevelaar en vertellen we over de nu al drukke provinciale weg N224 en de aanpassingen die daar nodig zijn.

In hotel Schimmel sluiten we het bezoek af. Voor deze locatie is gekozen, omdat de tocht door Woudenberg daar eindigt, maar vooral ook om de metamorfose van Brasserie 1885, het restaurant en terras te laten zien. Daar is ook de ontmoeting met onze gemeenteraadsleden en de leden van provinciale staten. Met mooi weer vindt u ons vast ook op het terras.

Als inwoner valt u dat misschien niet op, maar de gemeente is op vele vlakken verbonden met de provincie. De collegeleden zijn dan ook vaak in het provinciehuis te vinden om de belangen van Woudenberg te behartigen. Daarom ontvangen wij de commissaris graag in onze gemeente en laten we hem vol trots onze vele mooie ontwikkelingen zien.