Voor dit verdriet zijn geen woorden

Bunschoten huilt, bij de ouders van Savannah en ook van Romy uit Hoevelaken, verdween de grond onder hun voeten bij het bericht dat hun dochter niet meer in leven was. Tegelijk zijn er twee ouderparen van de verdachten van 14 en 16 jaar die zich verbijsterd afvragen wat hen overkomt. Woorden schieten tekort en stil zijn lijkt de enige passende reactie op de dood van twee 14-jarige meisjes. Dat werd in Bunschoten en Hoevelaken mooi vormgegeven door de stille tochten.

Ook in Woudenberg leven we diep mee met de familie, vrienden en klasgenoten van Romy uit Hoevelaken en Savannah uit Bunschoten. In het pinksterweekend was de onrust ook in onze gemeente voelbaar en zichtbaar op social media. Op een vergelijkbare manier fietsen vanuit Woudenberg elke dag kinderen alle kanten op naar hun scholen, waaronder de Donnerschool in De Glind. Daarom liet de gemeente op Twitter en Facebook weten dat we de zorgen die op dit moment leven onder ouders en jongeren in onze regio begrijpen en delen en deden de oproep om extra alert te zijn.

Ons gevoel van veiligheid is broos en heel snel kapot. We worden allemaal geraakt door deze vreselijke gebeurtenissen, maar het leven gaat verder en de kinderen fietsen weer naar school. Zo pakten we ook in het gemeentehuis ons werk weer op en de gemeenteraad had de jaarlijkse ontmoeting met de politie, de wijkagent en leidinggevenden. Daar laat de politie aan de raadsleden de cijfers zien op het gebied van woninginbraak, geweld en andere criminaliteit met daarbij het verhaal achter de cijfers: over verwarde personen en vele psychische problemen waar de politie bij geroepen wordt.

De politie besteedt ook veel tijd aan burenruzies. Als burgemeester heb ik dan het gesprek over de herstellende aanpak via de zorg of buurtbemiddeling. Want het raakt mij dat inwoners zich niet veilig voelen in hun eigen huis of voortdurend overlast ervaren. Met het Sociaal Team, Vallei Wonen en de politie zoeken we naar een manier om dit te beëindigen.

Ook keek de politie met de gemeenteraad terug op een jaar met een grote groei van de inzet van buurten en straten om via WhatsApp zorgen of verdachte situaties te delen. Dat heeft geleid tot een paar opvallende aanhoudingen dankzij een telefoontje van een oplettende Woudenberger. Complimenten voor al deze inwoners. Onze criminaliteitscijfers zullen nooit op nul staan, maar ik spreek de hoop uit dat ons veiligheidsgevoel ruim voldoende blijft. Als ons dan toch iets overkomt, kunnen we rekenen op snelle en professionele hulp van brandweer en politie.