Vlag wapperde voor de commissaris

De vlag van de provincie Utrecht wapperde op vrijdag 6 maart voor het gemeentehuis, omdat commissaris van de Koning Oosters een bezoek bracht aan Woudenberg. Zijn werkbezoek heeft een formele kant die gaat over de toezichthoudende taak van de provincie. Dat toezicht betreft bijvoorbeeld de financiën, de archiefwet, de huisvesting van vergunninghouders en vergunningen en handhaving.

Daarnaast vertellen we de commissaris graag over alle ontwikkelingen in ons dorp. Als thema kozen we 'Leefbaarheid doen we met elkaar'. In de raadszaal vertelden de wethouders en ik aan de hand van de kaart van Woudenberg over de ontwikkelingen van ons dorp. Dat gaat over woningbouw en de groei van de gemeente en hoe we dit voor elkaar krijgen. Daar hoort ook Coöperatie De Kleine Schans bij, onmisbaar bij een verhaal over leefbaarheid.

Daarna bracht de commissaris een bezoek in ons mooie buitengebied, aan de Moriahoeve en de Boerenstee. Twee voorbeelden van bedrijven die vrijkomende agrarische bebouwing op een andere manier invullen, belangrijk voor de leefbaarheid.

Op weg naar Schimmel lieten we de commissaris Het Groene Woud, het bedrijventerrein Parallelweg en het nieuwbouwplan Hoevelaar zien. Om te zorgen dat Woudenberg ook in de toekomst een prettige plek om te wonen en te werken is, zijn woningen en vestigingsmogelijkheden voor bedrijven nodig. Maar die ontwikkeling brengt ook meer verkeer mee op die vaak al zo drukke provinciale weg.

Het belangrijkste onderdeel van het bezoek was het rondetafelgesprek met de samenleving in Schimmel. Vanuit verschillende invalshoeken waren inwoners en ondernemers, de LTO, BSW en onze kinderburgemeester Tim Hageman uitgenodigd. Zelf mochten zij gesprekspunten inbrengen om te vertellen over hun rol in de samenleving. Juist onze samenleving speelt een grote rol in de leefbaarheid van ons dorp. De leerkrachten van de basisscholen, de unieke sport naschoolse opvang, inwoners die zich inzetten voor duurzaamheid, de vele vrijwilligers, maar ook de mantelzorgers, met elkaar zijn wij de samenleving, met de gemeente als onderdeel.

Met een ontmoeting van raads- en statenleden werd het bezoek van de commissaris afgesloten. Elke keer vind ik het weer bijzonder hoeveel we te vertellen hebben over ons mooie dorp Woudenberg. Het was goed om te spreken over ontwikkelingen en zaken die goed gaan, maar ook om zorgen te kunnen delen met een betrokken commissaris van de Koning.