• Burgemeester Titia Cnossen.

    Gemeente Woudenberg

Vakantietijd niet voor iedereen

De laatste raadsvergadering voor het zomerreces is geweest, vrijdag begint de basisschoolvakantie en u ziet het stil worden in de straat. Het is vakantietijd, maar dat betekent niet dat iedereen op vakantie gaat. Een kwart van de Nederlanders blijft deze vakantie thuis en de voornaamste reden is (geen) geld.

Vakantiegeld wordt gebruikt voor het aflossen van schulden of voor grote aankopen, aldus een jaarlijks onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Met een vaste baan boek je makkelijker een vakantie dan als zzp'er of uitzendkracht met een onzeker inkomen.

Een bedrijf of een winkel kun je soms sluiten om op vakantie te gaan, maar de overheid gaat niet dicht. In het gemeentehuis kunt u steeds terecht, natuurlijk voor geboorte- en overlijdensaangiften, maar ook de andere dienstverlening gaat gewoon door.

Brandweer en politie blijven eveneens gewoon in de lucht, zelfs letterlijk. De alertheid bij de brandweer is heel hoog, om snel in te grijpen bij natuurbranden.

Het vliegtuig Charly is dagelijks in de lucht om zo vroeg mogelijk een brand te ontdekken. Wat ben ik deze weken weer onder de indruk van onze brandweervrijwilligers die dag en nacht op scherp staan om bij elke alarmering zo snel mogelijk uit te rukken.

SNEL Bij dit hoge risico op natuurbranden passen vrijwilligers zelfs hun werk aan om snel bij de kazerne te zijn. Ons Woudenbergse korps heeft specialiteiten in huis, zoals de bronpomp en ademluchtcontainer, waardoor de vrijwilligers vaak buiten onze gemeente hulp verlenen. Woensdag 4 juli werd er zelfs drie keer gealarmeerd. Volgt u onze brandweer maar op haar Facebook-pagina.

Veiligheid heeft nooit vakantie. Er is geen garantie dat er niets gebeurt, maar wel dat alle hulpverlening voor ons klaar staat om door professioneel handelen erger te voorkomen, ook in vakantietijd. Daar kunnen Woudenbergers op rekenen.

AFSTAND NEMEN Deze column gaat ook met zomerreces. Ook voor mij is het heerlijk om afstand te nemen, uit het dagelijks ritme te stappen en nieuwe energie op te doen.

Op vakantie gaan helpt, maar ook door hier in Woudenberg het tempo te verlagen en minder verplichtingen te hebben. Het burgemeester-zijn stopt niet. Als het nodig is, ben ik er.

Ik wens u allemaal een mooie zomertijd toe, ook die Woudenbergers die om welke reden dan ook niet op vakantie kunnen gaan.