't Is weer voorbij...

Het optreden van de Poortzangers op de eerste zaterdag in september sluit de zomer in Woudenberg af en start het mooie herfstseizoen. Dat past bij de sfeer van de zeemansliederen, die de Poortzangers in hun repertoire hebben. Het shantylied waarin de zeeman weemoed en verlangen naar huis, maar ook moedige avonturen bezingt.

Zo verlangen wij nu en dan terug naar die mooie zomer, maar tegelijk benutten we de zaterdagen in september voor mooie activiteiten zoals het optreden van de Poortzangers, Open Monumentendag, Truckersdag, etcetera.

Het was een ongelooflijke zomer met steeds maar mooi weer, maar ook het ongemak van de hitte en de droogte. Vakantievierders die in Nederland bleven, genoten volop en dat was op de campings in en rond Woudenberg goed te merken.

DORSEN Een van de mooie activiteiten waarmee Woudenberg landelijk op de kaart werd gezet, was het Nederlands Kampioenschap Dorsen op boerderij De Wetering aan de Maarsbergseweg. Een oud ambacht, het dorsen of vlegelen, wordt hiermee in stand gehouden door onze Woudenbergse Vlegelmutsen en -grietjes.

Al voor de vakantie schreef ik over de inzet van de brandweer, die ook tijdens de vakantie altijd paraat is en dat is uitgekomen. Soms moest er vier keer op een dag uitgerukt worden, maar elke keer was er weer voldoende opkomst om de voertuigen de brandweerkazerne uit te laten rijden.

Dan gaat het niet alleen om bermbranden. Als een van de eerste in Nederland kwam onze brandweer een bijzonder verschijnsel tegen van gasvorming bij ingekuilde mais. Het was een goed besluit van de agrariër om de brandweer te bellen, die de ernst met gevolgen voor mens en dier goed onderkende.

NIEUW SEIZOEN De scholen zijn weer begonnen, het trainen voor de voetbal en alle andere naschoolse activiteiten. Kortom: Woudenberg is weer aan de slag.

De septembermaand betekent ook weer vergaderen voor onze gemeenteraad en we beginnen deze week met een avond over bestuurlijke integriteit. Onder professionele begeleiding gaan we met elkaar in gesprek over de betekenis en de grote waarde om met elkaar een betrouwbare overheid te zijn. Alle raadsleden hebben bij hun installatie beloofd om trouw te zijn aan alle wetten en dat ze voor hun werk als raadslid aan niemand iets beloofd hebben om een besluit te beïnvloeden. Een mooie start van het vergaderseizoen!