Sta eens even stil

Wat vliegt de tijd. Voor mijn gevoel stonden we gisteren nog op de nieuwjaarsreceptie en inmiddels zijn de voorbereidingen voor allerlei activiteiten in het voorjaar volop bezig: de Koningsspelen, de lintjesregen, Koningsdag.

Ons Oranjecomité zorgt er met het programma voor Koningsdag in Woudenberg voor dat er straks voor iedereen iets te doen is op de verjaardag van de Koning. Samen met medewerkers van de gemeente organiseren zij ook de herdenking op 4 mei en activiteiten op Bevrijdingsdag, 5 mei. En dat is dit jaar extra bijzonder.

Het is dit jaar namelijk 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Iets om bij stil te staan, te vieren en door te geven. Daarom is er binnenkort van alles te doen in Woudenberg in het teken van vrijheid.

TIPJE VAN SLUIER Samen met de Stichting Oud Woudenberg, Het Cultuurhuis, het Oranjecomité en Sport- en Cultureel Centrum De Camp organiseren wij tijdens de Maand van de Vrijheid bijzondere evenementen en activiteiten.

En ik mag alvast een tipje van de sluier oplichten. Met wandelingen en fietstochten neemt de Stichting Oud Woudenberg u mee terug in de tijd. Langs sporen van de Tweede-Wereldoorlog, de Grebbelinie en de Pyramide van Austerlitz. In Het Cultuurhuis kunt u op de koffie gaan bij een veteraan of de expositie 75 jaar vrijheid bewonderen.

En het Oranjecomité heeft het voor elkaar gekregen dat op Bevrijdingsdag een rijdend museum Woudenberg bezoekt. Komende weken maken we het totale programma bekend. Houd dus vooral onze website en sociale media in de gaten.

VEEL ONRUST Het jaar 2020 laat ons weer stilstaan bij 75 jaar in vrijheid leven in een democratie en rechtsstaat. Die zijn niet los verkrijgbaar en vanzelfsprekend. Tijdens de Tweede-Wereldoorlog niet, maar ook vandaag de dag niet.

Dit zien we in de wereld om ons heen, waar veel onrust is. Maar ook in Nederland kan het piepen en kraken. Inwoners die afhaken en het ‘wel geloven’. Hoe halen we die band weer aan met inwoners die het vertrouwen in ons systeem zijn kwijtgeraakt?

ZUINIG OP VRIJHEID Met respect voor elkaar en voor elkaars verschillen en daarover in gesprek blijven, zijn we zuinig op die vrijheid. Alleen zo zorgen we ervoor dat onverdraagzaamheid Nederland en ons mooie dorp niet overneemt. Niet voor niets is er 75 jaar geleden gestreden voor vrijheid. Daar staan we de komende tijd bij stil.