Samen het nieuwe jaar in

De scholen zijn weer begonnen en de nieuwjaarsrecepties zijn achter de rug. Het nieuwe jaar gaat nu echt beginnen. Graag wens ik alle Woudenbergers veel heil en zegen toe in 2018.

De aanloop naar de jaarwisseling was intensief. In de samenleving waren er zorgen over een nieuwjaarsnacht zonder feest. Een artikel in het AD, vlak voor de jaarwisseling, bevestigde deze zorgen. Woudenberg werd 'de gevaarlijkste plek in de provincie Utrecht' genoemd. Ik sprak mijn vertrouwen in Woudenberg uit dat er tijdens oud en nieuw geen extra problemen zouden zijn. Dit vertrouwen werd beloond. De jaarwisseling is uiteindelijk zonder grote incidenten verlopen, maar dit betekent niet zonder overlast. De kapot gegooide ruiten van de winkels op het Poortplein zijn bijvoorbeeld onacceptabel en dit vandalisme is voor de getroffen eigenaar erg vervelend.

In december werd door jong en oud meegedacht hoe we samen het nieuwe jaar konden beginnen nu er geen feest werd georganiseerd. Daar ontstond het idee om voor het gemeentehuis oliebollen uit te delen. Het was fijn om op deze manier met jong en oud het nieuwe jaar in te luiden. Ik wil in januari met deze groep alvast nadenken over het einde van 2018. Mogelijk zijn er ideeën om volgend jaar weer een nieuwjaarsfeest te organiseren.

Maar om te beginnen is 2018 het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. U kiest als inwoners van Woudenberg 21 maart opnieuw wie u mogen vertegenwoordigen in het bestuur van de gemeente. Het lokale bestuur ligt mij nog steeds na aan het hart. De gemeenteraad heeft een heel directe invloed op het dagelijks leven in Woudenberg. De afgelopen jaren is er in een goede sfeer, maar ook met pittige discussies door al onze gemeenteraadsleden heel veel bereikt.

Woudenberg viert zaterdag 10 februari dat het honderd jaar geleden is dat het kiesrecht werd ingevoerd. We staan stil bij het recht dat wij hebben om te stemmen en het belang van het kiesrecht in ons dagelijks leven.

Nederland had in 2017 honderd jaar algemeen kiesrecht. Hoewel, 'algemeen'? In 1919 kwam daar het kiesrecht voor vrouwen bij. Toen was er echt algemeen kiesrecht. Daarom is het mooi dat wij in Woudenberg dit honderd jaar oude recht vieren om je stem uit te mogen brengen. Ik wens alle partijen hele goede verkiezingen toe en ben benieuwd naar de nieuwe samenstelling van onze gemeenteraad na 21 maart.