Nieuwe inwoners en nieuwe buurvrouw

Op vrijdag 30 september had ik een mooie ontmoeting met nieuwe Woudenbergers. Mensen die de afgelopen tijd als nieuwe inwoner van Woudenberg werden ingeschreven, waren uitgenodigd op het gemeentehuis om kennis te maken met elkaar en met hun nieuwe gemeente. De eerste ronde was in de raadszaal van het gemeentehuis, waar de koffie klaar stond en de collegeleden zich voorstelden en iets over hun werk vertelden.

Na een uurtje gingen we aan de wandel naar het Cultuurhuis, waar de kennismaking werd voortgezet met een deel van de vele Woudenbergse vrijwilligers. De Stichting Oud Woudenberg vertelde over de geschiedenis van onze gemeente. De bibliotheek en stichting Kunst en Cultuur lieten zien wat zij te bieden hebben. Van de stichting Haantjesdag en het Oranjecomité kregen de nieuwe inwoners een beeld van de vele activiteiten in ons dorp. De mensen van Reinaerde zorgden voor hapjes en drankjes en ook de winkeliers waren erbij en zorgden voor een gevulde 'Woodie'-bag.

Woudenbergers zijn gewend aan al deze mooie voorzieningen. Het leuke aan de ontmoeting met nieuwe Woudenbergers is dat zij deze als bijzonder ervaren en over hun eerste indrukken als nieuwe inwoner vertellen. Dat maakt mij er ook weer van bewust wat een fijn dorp we hebben met al die inwoners die elk met hun eigen talent iets willen betekenen voor de gemeenschap.

BUURVROUW Afgelopen week kregen we ook een nieuwe buurvrouw in Renswoude, burgemeester Doornenbal. Bij haar installatie was het college van Woudenberg graag aanwezig. Namens de Utrechtse collega-burgemeesters mocht ik haar toespreken tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Het meest nabije bestuur voor inwoners is de gemeente, maar de nieuwe burgemeester liet ook als lid van Provinciale Staten al zien de waarde te kennen van bestuurders die naast inwoners gaan staan. Al meer dan tien jaar geleden bezocht deze burgemeester een bedrijf in Renswoude dat door de vogelgriep was getroffen. Ik snap de keuze van Renswoude en heb uiteraard ook de gemeente Renswoude gefeliciteerd met deze nieuwe burgemeester.

HERINDELING De tijd van herindeling van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg ligt achter ons, maar juist bij deze dagen voelen de gemeenten zich verbonden vanuit de inwoners. In alle drie de gemeenten zijn dat betrokken inwoners die vanuit kerken, verenigingen en andere verbanden iets willen betekenen voor hun medemens.