Met verlies aan start van 2019

Op vrijdagmiddag 28 december stond het leven in Woudenberg stil na het fatale bedrijfsongeluk op de Davelaar. Nadat het geluid van sirenes en de traumahelikopter stopte, drong het vreselijke nieuws langzaam bij iedereen door: Martijn Heemskerk, die goede vriend, fijne collega, bijzondere vader en zeer geliefde zoon en echtgenoot is overleden, wat een groot verdriet.

Al hebben we al jaren geen gemeentelijke brandweer meer, de verbondenheid van gemeente en inwoners met onze Woudenbergse brandweer is gebleven. Als burgemeester heb ik een nauwe band met de post Woudenberg en leef in deze tijd intens met hen en de familie Heemskerk mee.

SCHADUW Over de laatste weken van het jaar 2018 met daarin de feestdagen hing al de schaduw van het overlijden van collega-burgemeester Marc Witteman van de gemeente Stichtse Vecht en onze Joop Morren, de Woudenberger met een hart van goud die zich liefst zes dagen per week inzette voor de voetbalvereniging.

MOOIE KANT Ook ons politiebasisteam stond in december aan het graf van een collega. Zo kent u vast ook verlies in uw naaste omgeving. De afgelopen tijd heb ik gezien dat juist op deze moeilijke momenten de mooie kant van onze samenleving naar boven komt. Veel meeleven en hulp van alle kanten helpen de achterblijvers de eerste moeilijke tijd door.

ONACCEPTABEL En het leven gaat dan toch door rond de jaarwisseling. Het nieuwjaarsfeest was terug van weggeweest. Op oudejaarsdag ben ik met de BOA op stap geweest om in het buitengebied naar het carbidschieten te kijken. Jammer dat de brandweer hier in actie moest komen door rookoverlast van brandende autobanden. Ook werd met vuurwerk naar de brandweer gegooid, allebei onacceptabel. Dat moet volgend jaar echt anders en ik roep de eigenaren van het land op om aan de toestemming voor het carbidschieten voorwaarden te verbinden.

Met groot respect heb ik naar het professionele optreden van de brandweer gekeken die in de tijd van rouw om hun collega toch klaar stond om op te treden. Ook moesten zij een groot deel van de oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht blussen bij de schuurbrand achter De Mof in Leusden.

Met deze gedachten wens ik u aan de start van een nieuw jaar heil en zegen toe: dat lichaam, geest en relaties heel blijven met erkenning dat we dit zelf niet in de hand hebben.