Koningsdag in regio Amersfoort

Wat een leuk nieuws kregen we eind augustus: de Koning komt in 2019 zijn verjaardag in Amersfoort vieren en de regio wordt hier nadrukkelijk bij betrokken! Ik las dat burgemeester Bolsius in zijn nopjes is dat het gelukt is om Amersfoort in beeld te brengen als locatie voor Koningsdag. Hij vertelt dat het een eer is voor de stad en de regio Amersfoort dat de Koning hier samen met zijn familie zijn verjaardag wil vieren. Regio Amersfoort heeft alles in huis om de koninklijke familie een geweldige dag te bieden.

In het persbericht werd ook Woudenberg als regiogemeente genoemd en daar kreeg ik veel reacties op. Mensen die vragen of de Koning ook naar Woudenberg komt? Het antwoord is 'nee'. De regio mag zich presenteren in het programma van Amersfoort. Over het hoe en wat gaan wij binnenkort in gesprek met Amersfoort. Wat betekent dit voor de viering van Koningsdag in Woudenberg? Uiteraard gaat ons eigen Oranjecomité hierover en ik heb met hen afgesproken dat we elkaar goed op de hoogte houden.

CONGRES VNG Niet alleen het koningshuis kijkt naar Amersfoort als een regio. Ook inwoners, ondernemers en woningzoekenden zien dit gebied als een regio. Na de basisschool fietsen onze brugklassers alle kanten uit: naar Amersfoort, Veenendaal, Barneveld en zelfs Nijkerk. Als gemeente werken we ook samen met de gemeenten in FoodValley, de regio waar volgend jaar in juni alle Nederlandse gemeentebestuurders bij elkaar komen op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Barneveld.

Ook hier wordt aan Woudenberg gevraagd mee te denken over het middagprogramma waar met excursies de hele regio bezocht wordt. Veel van de bezoekers van dit congres gaan ook in de regio overnachten en komen mogelijk nog een keer terug. Hotels en vakantieparken profiteren hiervan.

Het mooie van regiosamenwerking is dat we elkaar nodig hebben, de stad en de dorpen. Dat vraagt actieve deelname vanuit Woudenberg en dat is te zien in de inbreng bij bestuurlijke overleggen.

AGENDA Zelf ben ik voorzitter van het overleg Ruimte en Wonen van de Regio Amersfoort en ook de wethouders pakken een actieve rol. De gemeenteraden worden betrokken bij het opstellen van de Regionale Agenda voor de komende jaren. Die moet echt gaan over zaken die belangrijk zijn voor inwoners en ondernemers in Woudenberg. Juist die regionale samenwerking versterkt de positie van onze mooie gemeente.