'Ik kijk uit naar gesprek met veteranen'

Zaterdag 25 juni is het Veteranendag. Bij het horen van het woord veteraan denkt u misschien al snel aan een oudgediende uit het leger, die tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gestreden voor onze vrijheid. Maar veteranen zijn er van alle leeftijden, ook in Woudenberg.

Of ze nu in Nederlands-Indië, voormalig Joegoslavië, Afghanistan of Irak hebben gediend, al die verschillende generaties hebben wat met elkaar gemeen: ze hebben hun werk gedaan in dienst van de vrede. En al die mannen én vrouwen worden op zaterdag 25 juni bedankt voor hun inzet. In heel Nederland zijn dit ongeveer 117.000 veteranen.

KRANSLEGGING De Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders legt vrijdag 24 juni, in aanloop naar hun deelname aan de Veteranendag in Den Haag, een krans bij het herdenkingsmonument aan de Voorstraat in Woudenberg. De landelijke Veteranendag is een mooi evenement, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om daar bij te zijn. Daarom ben ik blij met dit initiatief van Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders.

Het geeft ons als gemeente de gelegenheid om de Woudenbergse veteranen daarbij te betrekken en met hen in contact te komen. Ik kijk uit naar de gesprekken met onze veteranen en wil graag weten wat de ervaring van een uitzending betekent voor de rest van hun leven.

STILSTAAN Het is goed om als samenleving stil te staan bij de inzet van onze veteranen die in moeilijke omstandigheden hun leven hebben gewaagd voor onze vrijheid en de vrijheid van onze wereld. Vrede, veiligheid, grondrechten lijken soms zo vanzelfsprekend, maar zijn dat niet. Veel veteranen zijn lichamelijk of geestelijk beschadigd teruggekomen van een uitzending. Het contact met lotgenoten is belangrijk voor de verwerking. Daarom is het goed om elkaar te ontmoeten, ook in Woudenberg.

UITNODIGING EN WELKOM Alle Woudenbergse veteranen die staan ingeschreven bij het Veteraneninstituut ontvingen al een uitnodiging van de gemeente. Veteranen die geen uitnodiging hebben ontvangen, maar die wel graag aanwezig willen zijn bij deze bijeenkomst op vrijdag 24 juni, kunnen zich aanmelden bij de gemeente.

Maar ook alle andere belangstellenden zijn omstreeks 15.30 uur van harte welkom bij de kranslegging bij het monument aan de Voorstraat. Daarmee kunt u uw waardering tonen aan onze veteranen. Zo zijn we, ook rond Veteranendag, samen Woudenberg en echte Woudenbergers.