Hou vol!

Onverwacht was het niet dat de corona-maatregelen werden verlengd, maar daarom niet minder ingrijpend.

Ik denk aan al die ondernemers, zoals horeca en kappers, die van het ene op het andere moment zonder inkomen zitten.

Wat een onzekerheid over de toekomst van je bedrijf. Ik zie de dichte scholen en het onwerkelijke beeld van de stille schoolpleinen. Geen groepen scholieren fietsend richting Veenendaal, Amersfoort of Maarsbergen en daarbij denk ik aan de eindexamenklassen die te horen kregen dat er geen centraal schriftelijk examen is. Die afsluiting van je schoolperiode met het afscheid van dat deel van je leven wordt nu abrupt afgebroken.

Ik denk aan de gezinnen met ouders die thuiswerken combineren met lesgeven en de dag een beetje structuur geven. Had je ooit kunnen denken dat je school zo zou missen?

VERRADERLIJK Met elkaar zitten we in een tijd waarvan we niet wisten dat die zou komen. Steeds meer mensen om ons heen zijn besmet en wat zijn er veel zorgen om een geliefde in het ziekenhuis. Je kunt er niet naartoe en je weet niet of het goed komt. Corona is verraderlijk. Het kan mild verlopen, maar ook zomaar keihard toeslaan. Hoe dichterbij dit komt, hoe beklemmender dit voelt.

VEERKRACHT Tegelijk zie ik een samenleving met veerkracht. Met begrip voor de bijzondere maatregelen om proberen te voorkomen dat jij als mens het coronavirus zou verspreiden. Alleen zo kunnen we blijven zorgen voor de zieken die vaak langdurig beademd moeten worden op de IC in het ziekenhuis. Iedereen kan hieraan bijdragen en #alleensamen gaat dit werken.

REINAERDE Wat een bijzondere prestatie wordt geleverd door iedereen die in de zorg werkt. Hier denk ik speciaal aan onze Reinaerde-inwoners op De Heygraeff of in het dorp. Woudenberg en Reinaerde horen bij elkaar. We missen hen in het dorp, in het gemeentehuis of de supermarkt.

Ook voor mantelzorgers en vrijwilligers is dit tegennatuurlijk. Jouw eigen kind, zus of broer niet kunnen bezoeken of met hen op stap gaan, past niet. Ook denk ik aan iedereen die werkt bij Reinaerde. Geweldig dat jullie op de been blijven.

Met elkaar moeten wij door deze tijd heen, hoe beklemmend dat ook voelt. Meer dan we ooit beseften, zijn we afhankelijk van elkaar om besmetting te verminderen. Als burgemeester is mijn wens en oproep: HOU VOL!