Heygraeff, mooiste wijk Woudenberg!

Op een mooie dinsdagmiddag in september, toch al een beetje in herfstsfeer, bracht ons college een bezoek aan Reinaerde op De Heygraeff. Directeur Helma Groenewegen presenteerde deze zorginstelling als de mooiste wijk van Woudenberg. Ik vind dit een mooie invalshoek om naar dit bijzondere stukje Woudenberg te kijken. Dan kunnen we natuurlijk discussiëren of het de mooiste wijk is, maar het woord wijk geeft wel aan hoe De Heygraeff een onderdeel is van onze Woudenbergse samenleving.

De Truckersdag op de zaterdag ervoor, 16 september, liet ook zien hoe deze prachtige inwoners van Woudenberg in het hart zitten van onze samenleving. De oneindige rij glimmend gepoetste trucks met alle chauffeurs en vele andere vrijwilligers bezorgden niet alleen de bewoners van De Heygraeff, maar ook de chauffeurs en heel Woudenberg weer een geweldige dag.

De dinsdag na de Truckersdag ontmoette ik op De Heygraeff opnieuw de mevrouw die in de wensambulance mee mocht rijden. Van de Woudenbergse chauffeur mocht ik tijdens de Truckersdag een kijkje in de wensambulance nemen en daar ontmoette ik haar voor het eerst. Mooi om te ervaren wat dit uitstapje en onze ontmoeting voor haar betekende: een kijkje in de buitenwereld.

De opgave voor Reinaerde is om in de besloten leefwereld op De Heygraeff toch zoveel mogelijk de buitenwereld toe te laten. Een mooi voorbeeld is de route van de Avondvierdaagse: elk jaar lopen alle basisschoolkinderen door deze mooie 'wijk'.

Tegelijkertijd geeft de beslotenheid ook veiligheid en rust voor deze inwoners. Nu steeds meer mensen vanuit instellingen tussen ons in komen wonen, lopen we er tegenaan dat dit vaak moeilijk is, zowel voor de mensen zelf als voor de woonomgeving. De veiligheid door de rust en structuur van de instelling is weg. Het dag- en nachtritme verstoord, medicijnen worden niet op tijd ingenomen en zo krijgt de buurt de problematiek van een 'verwarde' persoon. Vanuit mijn overleg met de politie, maar ook door meldingen over overlast, weet ik wat dit betekent voor buren, maar ook voor de politie die erbij geroepen wordt. Uiteindelijk is het toch de zorg en de hulpverlening die hier weer rust moet geven voor de 'verwarde' persoon zelf, maar ook voor de buurt. Ook hier zie ik het warme hart van de Woudenbergse samenleving die heel veel opvangt en accepteert. Fijn dat ook de inwoners van deze mooie wijk, samen met alle cliënten van Reinaerde die tussen ons in wonen, op deze manier ook echte Woudenbergers zijn.