En nu onszelf weer uitvinden

,,Het makkelijkste deel van de crisis hebben we gehad'', zei de burgemeester van Nijmegen, voorzitter van het landelijk Veiligheidsberaad. De maatregelen van het rijk worden versoepeld. De kinderen kunnen weer naar school, buiten mag weer gesport worden, kappers en bibliotheken zijn weer open. Maar van de maatregelen als anderhalve meter afstand houden en drukte vermijden, zijn we voorlopig niet af.

Het opleggen van de ‘intelligente lockdown’ door premier Rutte liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Onder hoge tijdsdruk werden ingrijpende maatregelen genomen die ons land stilzetten. Door een appèl te doen op onze onderlinge afhankelijkheid om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan, namen inwoners, bedrijven en organisaties met elkaar de verantwoordelijkheid door thuis te blijven.

Versoepeling van de maatregelen geeft heel veel vragen. Op de website van de rijksoverheid vinden we mooie schema’s wat wanneer weer mag. Met die extra ruimte komt ook veel creativiteit van de samenleving los. Ik vertelde al eerder hoe binnen een week het sporten voor de jongeren door onze sportverenigingen en buurtsportcoaches was georganiseerd. Ook de binnensporten komen met prachtige ideeën om weer zoveel mogelijk Woudenbergers de kans te geven te gaan bewegen.

Bij de gemeente komen nu heel veel vragen over het veilig starten van activiteiten of bedrijven. Uiteraard bereidt ook de gemeente Woudenberg zich voor op die anderhalvemeter-samenleving waar we voorlopig in zitten. Maar voor horeca, zorginstellingen en scholen zijn niet alle vragen te beantwoorden. Wij kunnen de algemene regels meegeven over anderhalve meter afstand houden en thuisblijven bij klachten. Hoe dat moet, is de verantwoordelijkheid van iedereen zelf.

Bij het weer opstarten van de maatschappij worden de grote gevolgen zichtbaar voor al die Woudenbergers die van de ene op de andere dag zonder inkomsten zitten, terwijl de vaste kosten wel doorlopen. Faillissement of werkloosheid hangt boven hun hoofd. Dit geeft veel stress en zorgen voor de toekomst. De voor-coronatijd komt niet meer terug. We moeten ons instellen op een nieuwe levenswijze. Dat is het verlies nemen en onszelf opnieuw uitvinden. Ook de gemeente kan niet overgaan tot de orde van de dag.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid en die van anderen vraagt aanpassingsvermogen. Ik heb in de afgelopen weken veel veerkracht gezien in Woudenberg en op die basis gaan ook wij onze samenleving opnieuw uitvinden.