Elke dag is vrijwilligersdag

Wist u dat elk jaar 7 december op de internationale kalender staat als de Dag van de Vrijwilliger? Voor mij is dit nieuw, maar wel een mooie aanleiding om te vertellen over de bijzondere plaats die vrijwilligerswerk in onze samenleving heeft.

Ik las dat waar mensen zich vrijwillig inzetten voor een ander er in de samenleving sociale innovatie en ondernemerschap ontstaat. Vrijwilligerswerk houdt de samenleving als geheel én de vrijwilliger zelf gezond en veerkrachtig. Dat effect op de vrijwilliger zelf zie ik in mijn werk als burgemeester. Daarom doe ik actief mee aan een klus op de NLDoet-dag of help met het knotten van wilgen op de Natuurwerkdag. Je krijgt als vrijwilliger dus al heel veel terug.

ZONNETJE Wat verwacht de vrijwilliger aan ondersteuning van de gemeente? ,,Ik verwacht dat onze gemeente laat merken dat het belangrijk is dat al die vrijwilligers hun goede werk doen'', is het antwoord dat overal terug komt.

Naast het krijgen van een lintje, een koninklijke onderscheiding, heeft de gemeente Woudenberg meer manieren om de vrijwilliger in het zonnetje te zetten. In onze wekelijkse vergadering bespreek ik met de wethouders wie van ons aanwezig is bij bijzondere activiteiten waar vaak vrijwilligers bij betrokken zijn. Daarnaast staat de Nieuwjaarsreceptie in het teken van de vrijwilliger door de Zilveren Speld uit te reiken aan een organisatie of een vrijwilliger zelf.

MAATJE Het vrijwilligerswerk is zo divers. Er is veel inzet op duurzaamheid door de kringloopwinkels en het Repair Café. Wat heeft de Wereldwinkel veel bereikt in Woudenberg op het gebied van 'fair trade'. Het Maatjesproject is niet meer weg te denken uit Woudenberg. Dat koppelt een vrijwilliger aan iemand die steun nodig heeft als coach, mentor of maatje. Dat kan gaan om de administratie, maar ook gewoon om een kopje koffie te drinken. Al die ervaring van de vrijwilligers gebruikt de gemeente ook bij het maken van beleid, bijvoorbeeld voor het toekennen van subsidies. Zelf denk ik dat wij hun kennis nog meer kunnen inzetten maar tegelijk wil je hen niet teveel lastig vallen met avonden van de gemeente. Dat vraagt om slimme manieren om ook hun mening goed mee te nemen.

Vrijdag 7 december, het is weer zo’n dag net als moeder- en vaderdag met de vraag van de kinderen wanneer het kinderdag is. Dan is toch het antwoord: het is elke dag kinderdag of in dit geval elke dag vrijwilligersdag!