Een week van tradities en waardering

Na een prachtige Koningsdag kijk ik terug op een week vol mooie momenten. Die week begon vorige week woensdagavond met de ontvangst van onze Woudenbergse veteranen in de raadszaal van het gemeentehuis. Bij drie van hen mocht ik het draaginsigne opspelden, als erkenning en waardering voor hun inzet en moed tijdens VN-missies. Het draaginsigne hoort bij de Nobelprijs voor de Vrede, in 1988 toegekend aan dertien VN-vredesmachten die tussen 1948 en 1988 een VN-vredesmissie uitvoerden. Hiermee krijgen vooral de Libanongangers erkenning voor hun grote inzet. Libanon was de eerste grote Nederlandse vredesmissie. De omstandigheden waren zwaar en deze inzet heeft haar sporen nagelaten. Bij terugkomst zag de familie destijds vaak alleen de zongekleurde gezichten en hierdoor werd gedacht dat de militairen 'op vakantie' waren geweest. Over wat er nu precies gebeurd was, werd weinig gepraat. Deze woensdagavond waren er ontvangers van de Nobelprijs voor de Vrede aanwezig in onze raadszaal. Het was een mooie ontmoeting van oudere en jongere Woudenbergse veteranen.

Vervolgens waren er in de afgelopen week vier koninklijke onderscheidingen voor Woudenbergers. De eerste mocht ik zaterdag 22 april al uitreiken op de jubileumvergadering van de Dierenambulance aan voorzitter Eric Vreeze. Tijdens de traditionele lintjesregen op de dag voor Koningsdag stonden drie andere bijzondere Woudenbergers in het zonnetje: Reinier Vunderink, Jeanine Schaling en Ria Veldhuizen. Bij allemaal ben ik zeer onder de indruk van al hun inzet voor de samenleving en tegelijkertijd hun bescheidenheid hierover. Bij iets geven, krijg je altijd meer terug, vertellen zij. Ik vond het bijzonder om terug te horen dat de initiatiefnemers voor het aanvragen van deze koninklijke onderscheidingen net dat zetje kregen om deze aanvraag te doen door de oproep in mijn column ´Lintjesregen mag niet opdrogen´.

Koningsdag begon met een stralende zon, versierde fietsen en de traditionele aubade waar velen van u mee kwamen zingen. Het Oranjecomité had weer een prachtig programma samengesteld, voor jong en oud en elk wat wils. Als college van burgemeester en wethouders sloten we met onze partners aan bij de mooie ochtend voor onze oudere inwoners in De Schans en deden natuurlijk gezellig een spelletje bingo mee. Ik denk dat ik namens u allen spreek als ik iedereen die aan deze dag heeft bijgedragen ontzettend bedank voor hun inzet.

Tradities moeten doorgegeven worden, maar bij één traditie lijkt dat niet helemaal gelukt: de Woudenbergse luilak op Koningsdag, waar fietsen en brommers met veel herrie 's morgens vroeg het dorp wakker maken. Dat mag een keer per jaar, maar dan moet je wel op tijd zijn en niet zoals dit jaar tijdens de aubade na half tien rond gaan rijden. Deze jongeren lezen misschien niet allemaal een papieren krant, dus bij deze de oproep aan hun ouders, opa's en oma's: geef deze Woudenbergse luilaktraditie goed door aan de jongeren en zorg dat zij ons volgend jaar weer voor dag en dauw wakker maken!