De witte anjer als teken van respect

Ziet u deze week opvallend veel witte anjers in het knoopsgat van mensen om u heen? Die witte anjer is het symbool van waardering voor Nederlandse veteranen. De anjer wordt gedragen voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag op 29 juni. Nederlandse veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Van de Tweede Wereldoorlog tot en met Mali. Nederland bedankt hiermee de veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.

In Woudenberg startten wij in 2016 met een bijeenkomst voor onze veteranen. Dat was op de vrijdag voor de nationale Veteranendag toen de Veteranen Motorrijders in aanloop naar hun deelname in Den Haag een krans kwamen leggen bij ons monument aan de Voorstraat. Dat werd een indrukwekkende gebeurtenis, waarbij ook veel Woudenbergse veteranen aanwezig waren.

In de jaren daarna hadden we in de raadszaal een bijzondere bijeenkomst bij de uitreiking van het draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede voor een drietal Woudenbergse Libanongangers.

In 2018 organiseerden we - op verzoek van de veteranen - voor het eerst zelf een gezamenlijke Veteranendag voor alle veteranen uit Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Het was een mooie bijeenkomst in De Dennen in Renswoude. Daar merkte je de onderlinge verbondenheid tussen deze inwoners van onze dorpen. Dit jaar is Woudenberg gastgemeente. Op 15 november verwelkomen wij de Renswoudse, Scherpenzeelse en Woudenbergse veteranen.

Het is goed om als samenleving stil te staan bij de inzet van onze veteranen die zich in moeilijke omstandigheden inzetten voor de vrijheid en vrede van de wereld. Vrede, veiligheid en grondrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar zijn dat niet. Veel veteranen zijn lichamelijk of geestelijk beschadigd teruggekomen en het contact met lotgenoten is belangrijk voor de verwerking. ,,Bij thuiskomst vond ik het lastig om uit te leggen wat ik allemaal had gezien'', zei een veteraan ooit.

Volgend jaar vieren we dat wij al 75 jaar in vrijheid leven en in de aanloop daar naartoe werd de afgelopen weken D-day op 6 juni in Normandië herdacht. Al zolang vrijheid maakt het moeilijk om voor te stellen wat onze militairen op hun missies meemaken. Mooi dat Nederland in 2020 gastland is voor de Invictus Games. Een prachtig sportevenement voor fysiek of mentaal gewonde militairen. Deze spelen gebruiken de kracht van sport om herstel te stimuleren en breder respect en begrip voor hen die hun land dienen of gediend hebben te krijgen. Dat verdienen onze veteranen.